Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås-alliansen: Vi tar ansvar

Annons

Västeråsalliansen gick till val på vårt gemensamma valmanifest ”Trygghet, frihet och ansvar”. Trots att Västeråsalliansen samlat gjorde ett bra val och fick 852 fler röster än de rödgröna fick de rödgröna partierna fler mandat i kommunfullmäktige. Västeråsalliansen lät därför den rödgröna minoriteten bilda majoritet i styrelser och nämnder. I kommunfullmäktige har emellertid inget av blocken egen majoritet.

Västeråsalliansen i opposition arbetar konstruktivt för att ta ansvar för Västerås och förverkliga så mycket som möjligt av vårt valmanifest. Vi är angelägna om att arbeta för en god utveckling av Västerås med sikte på att åter ta över styret 2014.

I dag har Västeråsalliansen verkat i opposition i 100 dagar. Det främsta exemplet hittills på hur vi arbetar konstruktivt för att ta ansvar för Västerås utveckling är den budget för 2011 som antogs av kommunfullmäktige i november. Inför budget-förhandlingarna mellan de rödgröna och Västeråsalliansen lade Västeråsalliansen ett eget budgetförslag som också innehöll 14 uppdrag till nämnder och styrelser.

Västeråsalliansen vann gehör för förslag som till exempel höjning av föreningsbidragen, återstart av Vedbobacken, ombyggnad av Sofiaskolan, färdigställande av Väster-leden vid Erikslund, fortsatt förnyelse av city samt förnyelse av stationsområdet med ett nytt resecentrum. Vi var även konstruktiva för att hitta vägar fram i frågor som prioriterades av de rödgröna, till exempel att kartlägga orsakerna till deltidsanställningar i stadens verksamheter.

Samtidigt kvarstod ett antal frågor där vi inte kom överens och som därmed fick avgöras i kommunfullmäktige. Vi motsatte oss att ökade vistelsetider i barnomsorgen skulle betalas med större barngrupper och att avskaffa vårdnadsbidraget.

Vi föreslog också fortsatta upphandlingar, ökad valfriheten för västeråsarna till exempel inom kulturskolans musikverksamhet samt stabila förutsättningar för Västerås flygplats. Resultatet blev att kommunfullmäktige beslutade att enligt de rödgrönas förslag avskaffa vårdnadsbidraget men att Västeråsalliansens förslag för övrigt ska genomföras.

Under våren ska en lång rad viktiga frågor avgöras i kommunfullmäktige exempelvis 2012 års budget, strategisk plan och utbildningsplan för perioden 2011–2015 samt utveckling av kollektivtrafiken utifrån utredningsförslaget Smartkoll.

Vi bevakar nu genomförandet av de beslut vi har medverkat till att fatta, eftersom det är en viktig förtroendefråga inför kommande samtal och förhandlingar.

Vi i Västeråsalliansen kommer att fortsätta vara konstruktiva för att nå överenskommelser som innebär att vår politik får genomslag och att vi därmed kan vara med och ta ansvar för hela Västerås utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons