Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås – är allt verkligen möjligt här?

Annons
Lockar inte turister. Turistbyråchefen lyfter fram Segway som en av de aktiviteter som kan locka turister till Västerås. Hans G Eriksson tycker att man ska satsa på att erbjuda kulturella upplevelser med lokal karaktär.Foto: Rune Jensen/arkiv

”Vi försöker lyfta fram att vi har ett stort utbud av aktiviteter. Turister vill se saker men även göra saker när de är här”, säger turistbyråchefen i VLT 17/7 och exemplifierar detta med att de kan hyra specialfordonen Segway och Zoomcamp och att det finns en höghöjdsbana på Björnö.

Aktiviteterna är nog i och för sig trevliga men inte, tror jag, lockar de extra turister till Västerås då nämnda specialfordon givetvis finns på många andra platser världen runt. Såväl svenska som utländska gäster förväntar sig nog några andra mer intressanta och minnesvärda upplevelser av ett besök här i Sveriges sjätte största kommun. Besökarna vill säkert uppleva det som Västerås speciellt kan bjuda på. Vi västeråsare åker inte utomlands enbart för att köra Segway? Nej, vi vill säkert ha en kulturell upplevelse av lokal karaktär också.

I början av sommaren fanns i en av huvudstadens dagstidningar en sammanställning av festivaler i 130 orter, små som stora, från Piteå i norr till Ystad i söder. Här presenterades klassiska konserter, jazz och folkmusik samt teater, dans och opera att välja på under sommaren. Fanns Västerås med? Nej, inte ens en liten notis om Vallbyteatern. Men, Skinnskatteberg och Norberg fanns med, så länet var inte helt glömt.

Västerås låter inte visa upp sig i en sådan presentation trots att staden i många sammanhang försöker marknadsföra sig som en kulturstad. Under sommartid går vissa kulturarrangemang i staden helt i ide, åtminstone de som man tycker staden borde ta ett initiativ till. Var finns engagemanget bland stadens kulturpolitiker? Varför är stadens marknadsförare så tystlåtna i kulturfrågor? Tacksamma får vi vara för att enskilda personer och föreningar samt kyrkorna tar initiativ till att en mångfald av kultur finns även under sommaren.

Det fattas inte kulturresurser i vår stad så det kan inte vara något problem att komponera en sommarunderhållning av god kvalitet. Kanske en veckas VästeråsKulturFestival! För detta krävs givervis att intresse och vilja finns hos anslagsbeviljare och PR-makare. Västmanlandsteaterns skådespelare får resurs för att spela en klassisk teater, Sinfoniettan samt högskolans kammarmusikutbildning glädjer västeråsare och besökare i staden med sina repertoarer, kyrkornas orglar brusar, stadens skickliga sångkörer svarar för körinslagen samt musikgymnasiet, kulturskolan och Fryxellska skolan visar sina färdigheter i ungdomens musikkultur. Detta skulle vara praktisk marknadsföring av kulturstaden – som staden så gärna vill vara!

Kanske att besökare i staden också vill uppleva en rundtur i staden och se hur staden växer samt besöka perifera kulturanläggningar som Vallby friluftsmuseum, Anundshög, slotten Ängsö och Tidö, vagnmuseet i Åkesta, Skultuna Messingbruk t.ex. Givetvis får Mälaren med bad och skärgård inte glömmas! .

I Turistbyråns karta över kommunen sägs följande: ”Västerås–här allt möjligt.Vårt utbud med olika aktiviteter och evenemang av världsklass, i kombination med intressant historia och härlig miljö, gör att vi med stolthet välkomnar dig till Västerås Mälarstaden”

Låt oss då leva upp till dessa ord i verksamheter under kommande år!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons