Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås behöver nya jobb och företag

Annons

På fyra år har antalet arbetslösa i Västerås ökat med 53 proocent, eller hela 1 470 personer. Från 2 764 personer i februari 2002 till 4 234 personer i februari 2006, allt enligt Ams statistik.

Lägger vi till alla västeråsare som är i någon form av arbetsmarknadsåtgärd, cirka 2 800 personer, har vi i dag en arbetslöshet på cirka 7 000 västeråsare.

Svårast har våra ungdomar i åldern 18-24 år, där hela 1 500 personer saknar ordinarie arbete.

Jag välkomnar centerpartiets förslag till ett speciellt ungdomsavtal på två år. Där las-reglerna ersätts med ett avtal för unga upp till 26 år som innebär att anställningsskyddet inte gäller de två första åren, utan om anställningen upphör har den unga rätt till en respektive två månaders avgångsvederlag.

Syftet är att företagen skall våga anställa fler unga och man får en längre tid än sex månader att prova om anställningen håller. De unga får därmed en större chans att visa vad de går för och får in en fot på arbetsmarknaden.

Västerås växer befolkningsmässigt men det skapas inte tillräckligt med nya jobb och nya företag.

Därför är inte bara jag utan många med mig förvånade över att Västerås stad medverkade till att sparka Teknikbyns vd Evert Jonsson. Speciellt som Teknikbyn i Västerås går väldigt bra och dessutom med förhållandevis lite kommunala pengar om vi jämför med andra teknikparker.

Nu klarar sig Evert väldigt bra på egen hand men den stora frågan är vilken fortsatt utveckling Teknikbyn kommer att ha?

Det finns ytterligare ett par frågor rörande utvecklingen av Västerås.

Vad händer med Mälardalens högskola om vi inte får bli ett eget universitet utan blir en filial till Örebro? När ska SJ börja fungera? När får vi en motorväg värd namnet till Stockholm?

Hur får vi stopp på regeringens förslag till höjd flygskatt som äventyrar vår flygplats?

Personligen tror jag också att vi snarast måste verka på alla nivåer för att få en ekonomiskt och demokratiskt fungerande Mälarregion med Stockholm och de tre övriga Mälarlänen.

Vi politiker kan inte skapa jobben, det gör företagen. Vad vi kan göra är att se till att regelverket, skatterna och avgifterna och inte minst det allmänna företagsklimatet är så bra ur näringslivssynpunkt som det bara går.

Vi kan också stötta och uppmuntra entreprenörskap och nyföretagande typ Teknikbyn, nyföretagarcentrum, Jobs Society och Ungt företagande.

Vi måste om vi ska klara morgondagens välfärd få fler att våga starta och utveckla företag. För många tycker att den risken är för stor.

Varför jobba dubbelt så mycket, tjäna hälften så lite och ständigt få nya lagar och förordningar som måste följas och däremellan bli ifrågasatt från bland annat vänsterhåll som en utsugare och parasit?

Vänsterkartellen älskar nog företagen men knappast företagaren. Svensk arbetsmarknadspolitik, miljöpolitik, skattepolitik och så vidare är inte tänkt utifrån en småföretagares perspektiv.

Här har centerpartiet och allians för Sverige en rad förslag som kan göra situationen bättre, även på lokal nivå har Västeråsalliansen en tydlig näringslivsprofil som vill lyfta fram människan bakom företaget både i med- och motgång.

Lars Kallsäby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons