Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås behöver nya riktiga jobb

Annons

Jag delar Bengt-Åke Nilssons rop efter nya jobb i Västerås, men inte hans rop på hjälp från staten, med en ny socialhjälps-akut. Staten kan aldrig skapa de hållbara och långsiktiga jobben oavsett hur många nya myndigheter man uppfinner.

Men återigen kan jag se hur en av våra folkvalda gör det enkelt för sig med att endast ropa ut att jobb behövs, men inget förslag till någon konkret lösning hur de skall skapas. Ständigt pågår i Sverige inrättande av meningslösa, onyttiga och endast livsuppehållande sysselsättningar. Nilssons tro på att bättre vägar och järnvägar skall skapa nya riktiga jobb är utopiskt och kortsiktigt. Detta lika lite som den politik som förs i dag med ständiga utflyttningar av myndigheter, nyskapande av myndigheter och tillsättande av utredningar. Samma sak gäller omfördelningar och flyttningar av livskraftiga arbetstillfällen från en "frisk" ort till en "sjuk" ort.

Fokusera i stället energin på kärnan till varför jobben uteblir i Sverige. Sverige är långt ifrån ensam om problemet med frånvaron av en tillväxt som ger jobb, varje medlemsland inom EU brottas med samma problem. Även de många så förhatliga lågkostnadsländerna, dit en stor del av den industriella produktionen från väst flyttas, har nästan identiska problem.

Kina är ett tydligt exempel, ett land vars produktion och export tillhör ett av världens största. Kina har ett mycket lågt kostnadsläge vilket gjort att en fullständig invasion av företag från väst- och andra industriländer pågått de senaste femton åren.

Trots den enorma framgång med tillväxttal som 7-10 procent per år de senaste tio åren, har landet stora problem med att skapa tillräckligt med nya jobb. Många menar att Kina har en reell arbetslöshet på tiotals miljoner. Efter mina mer än femton års arbete i landet bedömer jag att det relevanta talet av antalet arbetslösa kan ligga mellan 300-500 miljoner personer. Personer som kan frigöras från en artificiell sysselsättning till en "nyttosysselsättning".

Jag kan dock se hur många länder utanför Sverige tar detta problem med betydligt större allvar, de lägger stor möda på att hitta alla vägar som både i smått och stort kan skapa framtidens nya "riktiga" jobb. Sverige behöver konkreta hållbara lösningar nu.

I väntan på dessa lösningar rullar flyttbussarna med friska företag och företagare med deras know-how till andra länder i en allt högre takt, så görs inget nu kommer problemen att bli allt mer besvärande.

Lyssna på idéer som skapar jobb i Sverige och världen.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons