Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås ekonomi tål att jämföras

Annons

Elisabeth Unell, oppositionsråd för moderaterna, klagar över att Västerås stad går mot ett stort underskott. Bland annat skriver hon att majoriteten med socialdemokraterna och vänsterpartiet inte klarar att hålla budgeten i balans för tredje året i rad.

Här har Elisabeth Unell fel. Eftersom majoriteten med socialdemokratena och vänsterpartiet tillträdde den 1 november 2002 har vi hittills bara kunnat redovisa ett bokslut för 2003. Och det bokslutet visade på ett överskott med 33 miljoner kronor.

Under förra mandatperioden 1998-2002, då socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet bildade majoritet, blev det ett ekonomiskt resultat med + 201 miljoner kronor (+ 90 miljoner kronor år 1999, + 97 miljoner år 2000, + 29 miljoner 2001 och -15 miljoner år 2002).

I relation till balanskravet, då bland annat reavinster ska räknas bort, har femårsperioden 1999- 2003 medfört tre år med goda överskott och två år med måttliga underskott. Underskotten har täckts genom att 90 miljoner kronor avsattes till en buffertfond under de ekonomiskt goda åren för att jämna ut mellan goda och sämre tider.

Staden följer därmed balanskravets regler. I början av 2004 fanns det fortfarande 51 miljoner kronor kvar i fonden. Kanske minns Elisabeth Unell att moderaterna var emot balansfonden?

Det är dock rätt att kommunens ekonomi försämrats 2004 till följd av att skatteintäkterna blivit avsevärt mindre än vad prognoserna sa och att regeringen drog in pensionsmedel.

Trots svårigheterna har vi ändå lyckats med att förbättra och utveckla de kommunala verksamheterna. Ett bland flera exempel är att 18 nya lägenheter färdigställts under året i tre gruppboenden för funktionshindrade.

Faktum är att Västerås kommun trots årets svårigheter har en ekonomi som står sig gott vid en jämförelse med de flesta andra kommuner. Det är knappast någon tillfällighet att andra kommuner vill veta hur vi gör i Västerås.

Skattebetalarnas förening rankar Västerås som fjärde av landets mest välskötta kommuner. Fastighetsägarförbundets med fleras senaste Nils Holgersson-undersökning rankar Västerås på fjärde plats i riket ifråga om att ha låga avgifter för värme, vatten och renhållning. Svenskt Näringsliv rankar Västerås på 20:e plats av landets 290 kommuner.

Visst kan vi bli ännu bättre, och det arbetar vi för. Det är och har också varit en styrka att den politiska kommunledningen, inbegripet alla partier, ofta insett farorna för den kommunala ekonomin i tid och bromsat innan vagnen hamnat i diket.

Så var det 2003 när vi kom överens över blockgränserna om ett åtgärdspaket som gav rejäla besparingar. Så var det också vid senaste kommunstyrelsen nu i september då alla partier var överens om att försäljningsintäkten för Mälarenergis andel av Ena Kraft skulle tillfalla kommunkassan.

Utan tvekan har 2004 hittills varit ett besvärligt år där lågkonjunkturen känts av mycket starkt i den kommunala ekonomin. Med stöd av de åtgärder som vidtagits, de åtgärder som föreslås i regeringens budgetproposition och att konjunkturen vänt till det bättre ser vi med ett visst hopp på avslutningen av 2004.

Inför 2005 och 2006 ser det även betydligt bättre ut, bland annat genom att den budget som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet enats om på riksplanet innebär rejäla tillskott till kommunsektorns ekonomi.

ULLA PERSSON

MATS ERICSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons