Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås - en effektiv och välskött kommun

Annons

Den 10 augusti publicerade Skattebetalarnas förening en rapport om att kommunerna kan effektivisera sin verksamhet genom att lära av andra kommuner som lyckats bättre. I gruppen större städer framhåller Skattebetalarnas förening Västerås som ett föredöme.

Rapporten från Skattebetalarnas förening, som VLT ännu inte haft tillfälle att skriva om, säger att de effektivaste kommunerna är kostnadsmedvetna och har förhållandevis små administrativa staber. De har även ofta ersättningsmodeller som bidrar till resurshushållningen.

Enligt Skattebetalarnas förening kännetecknas inte effektiva kommuner som Västerås av en lägre kvalitet i verksamheten. Tvärtom pekar Skattebetalarnas förening på att skillnaderna i kvalitet ofta är väldigt små trots stora skillnader i kostnader.

För oss i majoriteten är det viktigt att den kommunala verksamheten är effektiv. Ska välfärden klaras i framtiden måste vi hushålla väl med resurserna, utan att för den skull göra avkall på kvaliteten i verksamheterna. Detta är ett gemensamt intresse för såväl medborgarna, de förtroendevalda och de anställda.

Vi har ett bra utgångsläge för framtiden genom att vi har en effektiv och välskött verksamhet. Kommunalskatten ligger under genomsnittet, och har i praktiken varit oförändrad i 27 år. Taxor och avgifter är låga. Ändå visar många olika undersökningar att Västerås kommunala verksamhet håller en god kvalitet.

Givetvis är vi i majoritetspartierna nöjda över att lyckas med det som andra haft svårt med, det vill säga att skapa högkvalitativ verksamhet för de skattemedel vi har att tillgå. Det krävs ett gediget arbete av såväl kommunens många medarbetare som av de förtroendevalda.

Men vårt mål som majoritet är inte att tillmötesgå en eller annan förening, även fast det är uppskattat att få ett kvitto på att kommunen är effektiv och välskött. Målet för oss i majoriteten är att bygga ett Västerås som präglas av solidaritet och välfärd för alla.

Trots goda betyg inser vi att det finns mycket mer att göra. Det finns synliga orättvisor och revor i välfärden. Även i vår stad finns det människor som kämpar med att få sin ekonomi och sin vardag att gå ihop.

De kommunala verksamheterna behöver kontinuerligt utvecklas och förbättras. Exempelvis behöver förskolan fler medarbetare för att minska barngrupperna. Vi har fortfarande, trots kraftiga utökningar, brister i stödet till funktionshindrade i olika grad. Anhörigstödet behöver bli bättre. Vi arbetar ständigt med att hjälpa hemlösa missbrukare till ett värdigare liv. Och den största utmaningen för oss som vänstermajoritet är nu att minska en arbetslöshet på över 7000 personer i Västerås.

Skattebetalarnas förening ger bekräftelse på att vår kommun har en kunnig och driven ledning bestående av både tjänstemän och politiker. Som politisk majoritet kommer vi att utifrån en stabil ekonomisk grund fortsätta vårt arbete för ett ännu bättre Västerås!

Ulla Persson

Mats Ericson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons