Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås föräldrar behöver en super-nanny

Annons

Kristdemokraterna har genom sitt förslag om en så kallad super-nanny fått i gång en debatt i Sverige. Företeelsen har hämtats från USA. Svensk tv har också visat svenska program där familjer ställt upp. Vi vänder oss emot att både barn och vuxna exploateras på detta sätt men samtidigt har väldigt många familjer uppskattat stödet de fått genom programmen. En super-nanny är en erfaren och kunnig person som hjälper föräldrar i hemmet som har "kört fast " i sin fostrarroll.

Bakgrunden till vårt förslag om en super-nanny är en rad krisrapporter från Bris, Rädda Barnen och Barnombudsmannen om ökad psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, om anorexi och bulimi som går allt längre ner i åldrarna och att försäljning av antidepressiva medel till unga människor skjuter i höjden. Vi kan inte sitta overksamma utan att göra något åt problemen!

Det finns forskning från Finland och Australien om att riktat föräldrastöd kan halvera den psykiska ohälsan bland barn och tonåringar. Vi anser att det är föräldrarna som är de avgjort viktigaste personerna i barnens liv, därför vill vi ge stöd till föräldrarna i första hand.

Det rådande synsättet att de professionella utövarna är de som kan barn, bidrar till att många föräldrar inte litar på sina egna resurser och förmågor som vuxenförebilder. Den abdikerande föräldern ska kunna utveckla sin föräldraauktoritet och bli en trygghet för sina barn.

Utifrån en statlig utredning om "Stöd i föräldraskapet" motionerade vi 2000 om att ge stöd i föräldraskapet genom satsningar på föräldracirklar från det att barnet var litet och ända upp i tonåren. Motionen lämnades utan åtgärd, men trots det, har det förebyggande arbetet i kommunen satt rejäl fart just med det som motionen tog upp och det gläder oss kristdemokrater.

Vi har nu ett Familjecentrum i så gott som varje stadsdel och där finns öppen förskola som samarbetar med BVC och individ- och familjeomsorgen. Det positiva är att stötta familjer utan att koppla på myndighetsapparaten. Här slipper föräldrar som har problem bli registrerade och här kan man i samtal få vägledning om hur man ska få struktur på en stressig vardag, sätta gränser och hantera olika konflikter med barnen.

Genom rekrytering vid föräldramöten i förskola och skola har man startat föräldracirklar som har blivit mycket populära! Det är bland annat genom att träffa andra föräldrar i samma situation som man själv får hjälp och stärks i sin föräldraroll.

Vi kristdemokrater vill nu gå ett steg längre: För många föräldrar skulle det kännas bra att personal från till exempel Familjecentrum besökte dem i hemmet och hjälpte föräldrar och barn i samspelet dem emellan. En nanny ska ses som "första hjälpen" och kännas lätt att efterfråga. Det finns redan i dag familjebehandlare och familjeterapeuter, men dessa är till för familjer som redan finns i rullorna inom individ- och familjeomsorgen.

Med vårt förslag om att Familjecentrum i de olika stadsdelarna borde erbjuda en super-nanny som går hem till familjer skulle hjälpen bli ännu mer tillgänglig för föräldrar och fler familjer klara sig utan sociala insatser.

Solveig Nygren

Malin Gabrielsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons