Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Västerås gör rätt i att upphandla avfallet"

Hur får man lägsta pris på det man tänkt köpa? Genom att jämföra vad olika aktörer tar betalt, och göra klart för dem att man tänker ta det bästa anbudet.

Annons

Denna enkla sanning förstås av de flesta företag och privatpersoner, men många kommuner verkar ha svårt att ta till sig det.

Västerås politiska ledning är ett glädjande undantag. Västerås har under denna mandatperiod brutit upp det tidigare kommunala sopmonopolet och upphandlat sophämtningen. Det är glädjande både för företag som vill kunna konkurrera om kommunens affärer och för kommuninvånarna. Genom att upphandla kan

avfallskostnaderna minska och därmed kan soptaxan sänkas – eller en höjning undvikas. Kommunen kan också ställa miljökrav som är svåra att begära om man alltid använder samma leverantör. 

Inom ungefär ett år ska Västerås genomföra sin andra upphandling av sophämtningen. Den politiska ledningen har aviserat att de kommer att begära att soporna hämtas med miljöbilar. Det är ett bra beslut som minskar transporternas klimatpåverkan och de lokala hälsopåverkande utsläppen. Körs sopbilarna dessutom på lokalt producerad biogas, blir det tydligt hur avfall kan förvandlas till resurs.

Många kommuner upphandlar insamlingen av avfall, men när det handlar om behandlingen är situationen den omvända. Västerås bör gå före och upphandla även denna del av avfallshanteringen. Det är dags för kommunen att sluta slentrian-mässigt köpa behandling och drift av återvinningscentraler från Vafab. 

Vafab ägs av kommunen och det kan tyckas naturligt att vända sig till sitt eget bolag för att köpa dessa tjänster. Men precis som för sophämtningen går det förstås att spara pengar och skärpa miljökrav om också dessa verksamheter upphandlas. Givetvis ska Vafab få lägga anbud på detta – men varför ska alla privata entreprenörer inom återvinning och avfallshantering vara uteslutna i en borgerligt och grönt styrd kommun?

Det är inte bara dumt att år efter år låta Vafab göra jobbet utan att fråga marknaden om någon annan kan göra det bättre och billigare. Det är olagligt också. Lagen om

offentlig upphandling slår fast att kommuner ska upphandla varor och tjänster,

såsom förbränning av hushållsavfall. Domstol har till och med beordrat kommuner att upphandla avfallsbehandlingen, vilket också lett till lägre priser. Så det finns goda skäl att vidga upphandlingen av avfall från själva hämtningen till att också gälla

behandlingen och insamlingsplatserna. 

Lagar stiftas inte på pin kiv. På avfalls-området skyddar lagen om offentlig upphandling skattebetalarna, gynnar företagsamheten och kan bidra till en bättre miljö. Vi är övertygade om att Västerås politiska ledning snart kommer att ta ännu ett viktigt steg i rätt riktning och följa lagen fullt ut. 

Annika Helker Lundström

vd, Återvinningsindustrierna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons