Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås har blivit en segregerad stad

Annons

Kommunalrådet Britt Sandström (s) skriver i sin artikel den 28 augusti att Västerås stads skolbudget har förstärkts med 276 miljoner kronor och det är väl bra. Men det räcker inte - åtminstone inte för oss på S:t Ilians skola.

Efter 40 års nedslitning har S:t Ilians skola nu byggts om och fräschats upp, såväl invändigt som utvändigt - och det känns förstås jättebra både för våra elever och för oss lärare. Problemet är dock att ombyggnationen kostat mycket pengar vilket inneburit att vi fått en hyreshöjning. Av den elevpeng som vi får för varje elev, går dessutom en relativt stor del till så kallade overheadkostnader. Kvar till undervisning, skolmat, läromedel etcetera blir mindre pengar - trots den förstärkning som gjorts.

Det här innebär till exempel att vi lärare på vår skola aldrig haft så stor undervisningsskyldighet som nu. För egen del talar jag då från 40 års erfarenhet. Det innebär att tiden för reflektion, elevsamtal, ämnessamverkan etcetera blir mycket liten och att det känns som att vara i ett ekorrhjul.

Västerås har med det politiska styret av socialdemokrater och vänsterpartister skapat en segregerad stad. Det är ett stort misslyckande. Då räcker det inte med vackra ord. De skolor som har hög andel elever med invandrarbakgrund måste få mer resurser. Ida-projektet kan nog bli bra, men kan naturligtvis inte ersätta behöriga lärare.

Vad gäller icke godkända elever år 9 tillhör Västerås de sämsta kommunerna i landet - ett stort misslyckande!

Om nu moderaterna framställer oro och skolk som ett ordningsproblem, så kanske du Britt Sandström ändå skulle vara lite ödmjuk. Du påstår att elever och lärare skulle känna sig skuldbelagda av ett sådant påstående. Jag känner mig inte det minsta skuldbelagd. Däremot är jag förtvivlad över alla dessa tysta och flitiga elever som sällan får arbetsro. Det ni socialdemokrater gör, är att svika elever från hem med sämre läsvana.

Är du verkligen så säker på att ett ordningsbetyg inte kunde vara en bra idé? Hur kan ni vara så säkra, när ni har misslyckats att skapa arbetsro och mindre skolk i skolan?

Självklart skall vår skola vara sammanhållen, självklart skall vi hjälpa alla elever med att nå målen. Men det är ju just det som ni har misslyckats med. Lite hoppfullt är ändå det du skriver mot slutet av artikeln: "En bra skola är en skola där alla ges möjligheter att utvecklas och nå goda resultat. Den skolan vill vi ha i Västerås." Det kan vi nog alla hålla med om!

Ingegerd Undvall, lärare i matematik och fysik vid S:t Ilians skola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons