Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås kan bättre

Annons

2005 kommer att bli ett ekonomiskt tufft år. Den socialdemokratiska regeringen har beslutat om neddragningar för 2004 och en försämrad skatteprognos minskar dessutom resultatet med 60 miljoner kronor.

Prognoserna för 2005 ser inte heller mycket bättre ut. Det gör att vi moderater har lagt en budget för Västerås med mycket tydliga prioriteringar. I vår moderata vision om Västerås, som är utgångspunkt för vårt budgetförslag, bestämmer västeråsarna i större utsträckning över sin tillvaro. Man kan själv välja barnomsorg, skola, hemtjänst, äldreboende och andra tjänster. Politiker och tjänstemän ska inte fatta beslut som medborgarna själva kan fatta. Det är vår politik för Västerås.

I moderaternas budget finns ett antal områden prioriterade. Det är funktionshindrade, äldre och utbildning. Vi vill skapa ett jobbcentrum för att minska beroendet av försörjningsstöd, införa en tak över huvudet-garanti och satsa på daglig verksamhet för funktionshindrade.

För många familjer gör de sista hundralapparna som går bort i skatt stor skillnad i hushållskassan, varför vi moderater vill sänka skatten med 20 öre så att de med lägst inkomster kan leva på sin lön. Sänkningen ger ungefär 800 kronor om året för en normalfamilj. Det är också viktigt för Västerås familjer att inte avgifter höjs, varför vi har föreslagit oförändrade taxor för självfinansierade verksamheter, vilket leder till ett effektiviseringskrav på dessa verksamheter.

För att kunna göra dessa prioriteringar har vi moderater föreslagit att vi ska koncentrera på kärnverksamheter och till exempel sälja kommunala bolag, utsätta konsult och service för konkurrens. Vinsterna från försäljning av bolag ska placeras i en utvecklingsfond, vilka vid en försäljning på 2 000 miljoner kronor och 4,5 procents avkastning ger 90 miljoner att disponera för 2005. Detta räcker dock inte utan vi vill dessutom avveckla Proaros och minska anslagen till exempelvis kommunstyrelsen, fastighetsnämnden, teknik och idrott samt kulturnämnden.

Socialdemokraterna har föreslagit en "smygrationalisering" av skolan genom att inte kompensera för ökade löner med mer än en procent. Vi moderater har i budgeten ökat ramen med ytterligare en procent (totalt två procent i lönekompensation) för att inte försämra verksamheten.

Vi har också föreslagit ett rationaliseringskrav för fastighetsnämnden som innebär en hyressänkning med 1,5 procent. I dag är totalsumman av intern- och externhyror 683 miljoner kronor. Hyressänkning ska beröra hyror där verksamheten finansieras av Västerås stad både internt och externt. Hyressänkningen ska komma verksamheterna tillgodo.

Med det moderata budgetalternativet minskas riskerna för underskott i kommunens budget, utbildning och omsorg prioriteras och hushållen får en lägre skatt. Vi tror på Västerås och Västerås kan bättre.

ELISABETH UNELL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons