Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås kan bli tryggare

Annons

VLT har de senaste dagarna beskrivit den otrygghet som många västeråsare upplever. Inte minst kvinnor känner sig utsatta när de rör sig i vår stad. Det är många olika faktorer som spelar in. Många av dem går att påverka genom politiska beslut och hur vi planerar vår stad. Centerpartiet har i flera år arbetat för att ändra hur vi bygger staden och satsa på förebyggande åtgärder. Det är en demokratifråga eftersom medborgarna förväntar sig att samhället gör mer.

De senaste tre åren har centerpartiet föreslagit att arbetet för ett tryggare Västerås skall vara ett av huvudmålen i stadens strategiska plan. Socialdemokraterna och vänstern har alltid röstat nej. De senaste tre åren har centerpartiet föreslagit extra pengar för att öka tryggheten i Västerås. Socialdemokraterna och vänstern har alltid röstat nej.

Tyvärr är det framför allt kvinnor som känner sig osäkra när de är ute kvällstid. Det finns mycket man kan göra för att skapa större trygghet. Centerpartiet föreslår att parker och gångvägar skall få bättre belysning. Buskar och vegetation som kan skydda våldsmän måste tas bort längs gångvägar. Centerpartiet har också föreslagit i ett yttrande över stadsplaner att kvinnors perspektiv skall tas med. Det finns exempel där kvinnor varit med och planerat parkeringshus och parker för att det skall kännas tryggare att vistas där. Det kostar inget extra men ger bättre planering och ökad trygghet.

Värna Västerås arrangerade i våras en konferens om trygghetsvandringar som bland annat genomförs i Göteborg. Där inventerar man farliga passager i stadsdelarna tillsammans med dem som bor där och föreslår förbättringar. Det finns en färdig manual att arbeta efter och centerpartiet vill att vi skall använda den!

Centerpartiet föreslår tillsammans med de andra borgerliga partierna i Allians för Sverige att 3 000 nya poliser skall utbildas och anställas. Det är en nödvändighet för att kunna arbeta förebyggande. Det är också viktigt för att kunna utreda de brott som begås.

Trygghet är också en viktig demokratifråga. I den stora demokratiundersökningen "Jag hör av mig när jag är redo" från 2004, där Västerås var en av 27 kommuner där invånarna tillfrågades, kommer trygghet och brottsförebyggande arbete på första plats bland de frågor där medborgarna förväntar sig mer av samhället.

Vi måste också ta genus- perspektivet på allvar. Det är fler unga män som drabbas av våld men både män och kvinnor som utsätts för våld har ett gemensamt och det är att våldsverkaren nästan uteslutande är en man. Vi män har därför ett stort ansvar att fostra våra barn, vara goda föredömen och påverka de män som inte förstår att våld är alltid fel. Centerpartiet har under många år prioriterat att öka tryggheten med förslag i kommunen och på riksnivå. Hittills har socialdemokraterna och vänsterpartiet röstat mot oss. Det behövs ett maktskifte för att det skall bli en förbättring.

Lars Kallsäby

Magnus Kindbom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons