Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås kan prestera så mycket bättre

Annons

De politiska partierna bakom Västeråsalliansen, fp, m, kd, c och mp, delade under Mälarveckorna ut en 2 år gammal broschyr med en inaktuell ekonomisk analys av Västerås stad ekonomi. Ulla Persson (s) kritiserar detta i VLT den 4 juli. Jag beklagar att vi delade ut en gammal broschyr, men är samtidigt glad att detta tycks vara Västeråsalliansens största problem inför höstens val.

Ulla Persson gläder sig åt Västerås stads starka balansräkning, en glädje jag delar. Ulla Persson är också stolt över det höjda betyget från kreditvärderingsföretaget Standard Poor's. Kreditvärderingsföretagets främsta argument för att uppgradera Västerås ekonomi är det minskade beroendet av ABB. Vad är Ulla Perssons insats för detta?

Med sitt strategiska läge mitt i Mälardalen har Västerås de allra bästa förutsättningarna. Som en oppositionskollega brukar uttrycka det: Västerås har slagläge. Men vi har ännu inte nyttjat detta. Att Västerås har en stark balansräkning och höjt betyg i kreditvärdering innebär inte att Västerås saknar problem. Tvärtom. De värsta hoten mot Västerås, både vad gäller påverkan på de ekonomiska förutsättningarna i Västerås och på andra sätt är:

1.Den höga arbetslösheten. Trots att arbetslösheten i landet minskar, biter den sig kvar på en alltför hög nivå i Västerås. Allra mest oroande är de många ungdomarna som går utan jobb. Förutom den tragiska situationen för den enskilde riskerar också arbetslösheten att bli ett hot mot Västerås stads ekonomi. Socialdemokraterna tycks sakna förslag på åtgärder utan sätter sitt hopp till en konjunkturuppgång. Folkpartiet och andra partier i Västeråsalliansen har presenterat en strategi för att bryta arbetslösheten.

2.Skolans misslyckande. Tre av tio ungdomar lämnar grundskolan utan godkänt i något av eller flera av ämnena svenska, matematik och engelska. Folkpartiet vill se en skola mer präglad av lugn och ro och satsa mer resurser på de elever som behöver stöd. För att klara detta krävs fler och tidigare prov.

3.Misslyckad integration. SCB har på folkpartiets uppdrag kartlagt utanförskapet i landet. Av denna kan konstateras att Västerås inte är allra mest utsatt, men läget är tillräckligt alarmerande. Det viktigaste som kan göras är att se till att fler kommer i jobb och att fler kan svenska.

4.Försämrat näringslivsklimat. Under året har två undersökningar om företagens värdering av kommunernas näringslivsklimat. Båda visar att Västerås rasar i kommunrankingarna. Eftersom det är i näringslivet och då inte minst i de små och medelstora företagen som framtidens jobb finns är detta alarmerande. Kommunernas uppgift är att skapa förutsättningarna för näringslivet och i Västerås måste mer göras.

Det är här skillnaden finns mellan folkpartiets socialliberala politik och Ulla Perssons socialdemokrati. En socialdemokrati som inte längre förmår pressa ner arbetslösheten, inte längre förmår ge alla elever en chans i skolan, där integrationspolitiken redan glömts bort och där näringslivsklimatet försämras.

I Västerås har vi fem utanförskapsområden där valdeltagandet är lågt, där studieresultaten är låga och där arbetslösheten är alldeles för hög. Socialdemokraterna inser uppenbarligen inte det mänskliga lidandet och utanförskapet fullt ut i detta. Västerås har de allra bästa förutsättningarna, men ännu har inte de goda förutsättningarna nyttjats fullt ut. Detta kan sammanfattas som: Västerås kan bättre - en ny ledning behövs.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons