Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås massövervakning måste stoppas

Annons

Nyligen avslöjade VLT att Västerås Citysamverkan, i samarbete med företaget Bumbee Labs, har monterat upp ett 20-tal mätdosor i Västerås centrum. Syftet med mätdosorna är att registrera västeråsarnas rörelsemönster i centrum.

Anledningen till att Citysamverkan har valt att installera systemet är för att information om dina rörelsemönster i staden ska kunna missbrukas till kommersiell reklam. Övervakningsdatan över hur du rör dig fungerar också som beslutsunderlag för stadsplanering och utformning av butiker i staden.

Varje enskilt tillfälle när specifik information om dig samlas in tycks kanske inte vara särskilt problematiskt ur ett integritetsperspektiv. Den farliga och otäcka situationen uppstår när olika databaser samkörs.

Information om ditt rörelsemönster påstås visserligen vara avidentifierad, men när informationen samkörs med dina kreditkortsbetalningar och användandet av kollektivtrafiken går du att identifiera. Plötsligt byggs en väldigt detaljerad bild upp över ditt liv och vilka vänner du har och umgås med.

Västeråsarna har aldrig fått ta ställning till om de tycker det är okej att övervakas av kommersiella intressen på offentliga platser. Att montera upp en kamera och filma alla förbipasserande på gågatan är inte tillåtet, då det anses vara integritetskränkande. Det är inte heller tillåtet att avlyssna andra utan tillstånd.

Men övervakningen som Citysamverkan utför med Bumbee Labs utrustning – som i dag inte kräver tillstånd – är egentligen mycket värre än kameraövervakning. Med registrering av mobiltelefonpositioner går det att se ditt beteende steg för steg.

Vi i Piratpartiet menar att Citysamverkans massövervakning i city är oerhört kränkande. Det är en rättighet att få röra sig i stadskärnans offentliga miljöer utan att varje rörelse registreras.

Oskyldiga människor som inte är misstänkta för allvarliga brott ska aldrig övervakas. Därför måste massövervakningen stoppas – något vi kommer driva om Piratpartiet kommer in i Västerås kommunfullmäktige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons