Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås satsar visst på skolan

Annons

Gunnar Törnér menar att Västerås inte satsar på skolan. Det är ett påstående som inte kan vara mer fel. Av Västerås stads budget på cirka sex miljarder kronor används nästan hälften till skola och utbildning. Under de senaste åren har dessutom skolans resurser förstärkts med tiotals miljoner kronor utöver de ordinarie löne- och priskompensationerna.

Inför 2008 satsar vi bland annat15 miljoner kronor för att skapa bättre förutsättningar för att alla elever ska nå grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och räkna under grundskolans tre första år. Åtta miljoner kronor används till att förstärka skolornas ersättningar för årskurs 1-4 och sju miljoner kronor till riktade satsningar. De riktade satsningarna består bland annat av satsningar på "Seniorexpertis" och lärarlyftet.

Seniorexpertisen ska utgöras av erfarna och duktiga lärare som kan fungera som extra stöd i skolorna och som mentorer och handledare för yngre lärare. Satsningen på lärarlyftet innebär att vi kompenserar 1-6-skolorna fullt ut för de extra lönekostnader som uppkommer när lärare är lediga för att studera inom ramen för lärarlyftet.

Utöver förstärkta resurser satsar vi också på att förbättra uppföljningen av elevernas resultat. Det är avgörande att vi kan se att de resurser vi satsar gör nytta eller om olika åtgärder behöver vidtas. Vi vet nämligen att två skolor med likvärdiga förutsättningar och resurser kan nå väldigt skilda resultat.

Mikael Damsgaard

ordförande i grundskolenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons