Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås Science Park: Här finns många duktiga entreprenörer

Vi i Västerås Science Park (tidigare Teknikbyn) ser Kjell Strandbergs inlägg som ett bra initiativ – det är självklart att Västerås stads och statens satsningar ska ifrågasättas och genom-lysas.

Annons

Västerås Science Parks uppdrag är att bidra till regional utveckling och ökat företagande.

Vi arbetar aktivt med att hitta morgondagens entreprenörer och idébärare. En återkommande aktivitet är Kick Start Västmanland. Det är ett grundläggande företagsutvecklingsprogram som leds av affärscoacher och entreprenörer som själva driver framgångsrika företag. Vi har nästan 200 sökande varje år och av dessa tar vi in drygt 100 företagsidéer för att stötta dem vidare.

Många av de bolag som söker till programmet har inte globala tillväxtstrategier kopplat till sitt företag eller sin idé. I de fall vi identifierar en idé med global tillväxtpotential har vi en effektiv affärsprocess för dessa företag genom vår länsövergripande företagsinkubator Create Business Incubator som fokuserar på tillväxt och internationalisering.

Det är många som söker till Create men kraven är höga. De projekt och företag som antas ska ha både kunskapshöjd och global tillväxtpotential.

Vi har även ett nära samarbete med Mälardalens högskola för att kunna fånga upp forskningsidéer. Create möter cirka 500 affärsidéer varje år och mindre än 10 procent blir antagna. Varje år kommer 5-8 bolag ut på marknaden som snabbt börjar göra affärer internationellt. Vi mäts enbart på bolagens skatteintäkter i förhållande till våra egna kostnader så här finns ett direkt samband mellan lönsamhet och vår finansiering.

Create lockar entreprenörer från andra delar i Sverige men även från utlandet vilket visar på att konceptet fungerar bra.

Västerås Science Park har även startat ett affärsängelnätverk för att föra ihop tillväxtbolag med investerare och till våren lanserar vi såddkapitalfonden ”1:a Västmanlandsfonden” i syfte att finansiera länets nya tillväxtbolag.

Vi riktar nu blickarna internationellt och driver ett arbete kring internationaliseringför våra 200 medlemsföretag. Sedan en tid tillbaka för vi också en dialog med bland annat ISA (Invest in Sweden) för att lansera Västmanland som en fördelaktig region för utländska etableringar i Sverige.

Utifrån detta har vi svårt att se resonemanget att det saknas entreprenörer i Västmanland. Dessutom verkar en del av dessa i Västerås Science Park. Det är vi stolta över.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons