Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås stift: Vi tror på skogsprojektet i Moçambique

Det har under senare tid i massmedia framförts kritik och ifrågasättande av det skogsprojekt i Moçambique som Prästlönetillgångar i Västerås har varit med om att starta och driva.

Annons

Det känns därför angeläget att klargöra bevekelsegrunderna till vårt engagemang och beskriva hur vi uppfattar projektet i dagsläget.

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och ju fler som engagerar sig i arbetet att förbättra situationen, desto bättre. Vår idé är att skapa ett livskraftigt företag som skapar både ekonomiska och sociala värden och ger riktiga jobb. Skogsprojektet går ut på att, med fokus på Moçambiques norra del som är lågt befolkad, odla skog på mark som i dag är lågproducerande. Projektet stöds av Moçambiques regering.

Är projektet lätt? Nej! Just därför är det extra viktigt att vi finns med. Lätta projekt kommer till stånd hur som helst. Det är lätt att peka finger åt det som inte är bra men projektet är ett ärligt och ambitiöst försök att skapa en verksamhet med en inneboende uthållig livskraft.

Är projektet problemfritt?Nej! Just därför är det extra viktigt att vi finns med och jobbar med att rätta till de saker som inte blev bra från början. Lättrörligt kapital finns det gott om. Därför är det självklart för oss att fortsätta vårt engagemang tills projektet har kommit på rätt köl igen. Detta är bra för projektet, men säkerställer även vår investering.

Vi tar till oss av den kritik som har kommit fram och är tacksamma för den granskning som sker av projektet. Vi vill dock tydligt påpeka att det i den kritik som framkommit också finns direkta felaktigheter och grova förenklingar, såsom att stora områden skulle vara illegalt ockuperade av företagen, att personer fängslas på grund av sitt motstånd mot projektet med mera. Det är sorgligt att seriösa medier i Sverige gör sig till megafon för denna typ av kampanjer. Vart tog käll-kritiken vägen?

Omfattande förändringar har skett för att komma till rätta med de problem som uppkommit. För att nämna några förändringar så är ledningen ny. Vidare har strukturer och rutiner utvecklats för att möta de problem som uppstått. Allt blev inte rätt från början. Hade någon förresten förväntat sig det? Vi ser dock att vi är på rätt väg.

Vi tror på en stark utveckling i Afrika och Moçambique som bygger på människors egna engagemang och entreprenörskap. Vi i Sverige måste komma ifrån bilden att Afrika och dess folk är hjälplösa offer som villigt låter sig utnyttjas. Kan detta projekt och den debatt som skapas kring det bidra till detta skulle det vara glädjande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons