Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås sviker psykiskt funktionshindrade

Annons

Personer med psykiska funktionshinder får fortfarande inte den hjälp som kommunen enligt lag måste ge. Ansökningar om särskilt stöd beviljas, men besluten blir liggande i åratal utan att något händer. De drabbade har ingen laglig möjlighet att driva process mot kommunen, utan är helt utlämnade åt socialdemokratiska politikers godtycke. Möjligheten att överklaga ett negativt beslut återkallades av socialdemokraterna tre månader efter det att vi fått acceptans för förslaget i nämnden.

Enligt den senaste statistiken finns det i Västerås runt 100 beslut på insatser enligt LSS (lagen om stöd och service för personer med funktionshinder) som inte är verkställda, hälften gäller bostäder. Enligt ett JO-beslut bör kommunerna verkställa ett LSS-beslut inom tre månader från att beslutet har fattats. Tyvärr finns det i dag personer med psykiska funktionshinder som väntat i över två år.

De psykiskt funktionshindrade glöms bort i handikappdebatten och detta är oacceptabelt. De måste också respekteras och få sina behov tillgodosedda. Varför beaktar inte nämnden för funktionshindrade dessa personers behov? Nämndens bokslut visar på ett underskott om 11,4 miljoner kronor för 2004. Detta är ett resultat av att kommunfullmäktige inte skickat med tillräckligt med resurser och därmed kan inte nämnden tillgodose behoven.

Den socialdemokratiska majoriteten bör snarast redovisa en handlingsplan för detta. I nämnden har inga konkreta besked kunnat fås av majoriteten när det gäller bostäder för psykiskt funktionshindrade. Varför ska våra medborgare i Västerås behöva acceptera att behandlas så orättvist? Vi får inte svika de funktionshindrade - ansvaret för de funktionshindrades behov är trots allt en av kommunens kärnuppgifter.

Roger Haddad (fp) Ledamot av nämnden för funktionshindrade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons