Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Äldreomsorgen har blivit bättre sedan majoritetsskiftet

Ett och halvt år med Västeråsalliansen vid styret har inneburit stora förändringar av äldreomsorgen i Västerås.

Annons

Mandatperioden 2002-2006 med socialdemokraterna och vänsterpartiet i ansvarsställning innebar 265 färre särskilda boenden. Och vid vårt makttillträde i november 2006 fanns en kö till alla typer av särskilt boende, ålderdomshem, gruppboende och servicehus.

Sedan maktskiftet har det tillkommit drygt hundra särskilda boenden och kön har bytts till ett överskott. Dessutom har det genom ändringar i reglerna för att få plats i särskilt boende blivit lättare att bli beviljad en plats.

Inriktningen tidigare kan beskrivas som att man som äldre ska bo kvar hemma så länge det är möjligt. Från Västeråsalliansen sida vill vi uttrycka ambitionen så man bor kvar hemma så länge det går bra. En liten men betydelsefull skillnad.

För att kunna ge möjlighet för den äldre att välja vilket särskilt boende den vill bo på krävs ett visst överskott av platser. Så är det i dag.

Överskottet är också nödvändigt för att kunna ge den trygghet det innebär för den äldre att kunna få en plats i särskilt boende med kort varsel.

Det är inte enbart i fråga om boenden som det har hänt mycket under ett nytt styre. Hemtjänsten har byggts ut kraftigt de senaste åren och en ökad valfrihet har väglett den nya majoriteten. Den ökade valfriheten innebär ett större inflytande över innehållet i hemtjänsten. Det är pensionären, inte myndigheten, som ska bestämma vad pensionären ska få hjälp med. En dag med vackert väder kanske pensionären hellre väljer hjälp med att komma ut i friska luften än att få städat.

Den utökade valfriheten innebär också möjligt att välja om det är kommunala Proaros eller någon annan hemtjänstutförare som levererar hemtjänsten. Denna möjlighet att välja hemtjänstutförare innebär i sig en kvalitetsgaranti. Ingen utförare vågar leverera hemtjänst med låg kvalitet, som att det är många olika vårdbiträden/undersköterskor som kommer från hemtjänsten. Kvalitetsbrister innebär troligen att pensionären väljer någon annan utförare.

Det mesta av de förbättringar av äldreomsorgen som Västeråsalliansen lovade inför valet 2006 är genomfört. Så är det med stödet till närståendevårdare. Flera reformer har genomförts som ännu ett närståendecentrum som ger stöd till dem som vårdar sina anhöriga, denna gång på Herrgärdet.

En annan sak är att majoriteten tänkt om och återinfört möjligheten för den som är pensionär och utför en vårdinsats för en anhörig att kunna få en mindre ekonomisk ersättning för detta.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Inom Västeråsalliansen tar vi nya tag med sikte på just detta och lovar att lyssna till äldres önskemål och att fortsätta göra vardagen bättre och lättare för våra äldre.

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Ordförande i äldrenämnden

Rolf Falkland (m)

Vice ordförande i äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons