Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Dags för kommuninvånarna att få tycka till

Annons

Västeråsalliansen föreslår ett antal frågor som skall kunna användas för den fortsatta planeringen av bostadspolitiken i Västerås. Det är också ett direkt svar på den namninsamling som Hyresgästföreningen genomfört. Temat på namninsamlingen var: "Rädda hyresrätten".

I förslaget till namninsamling ställs frågan om hyresrätten skall bevaras i Västerås. En direkt fråga är formulerad utifrån rubriken på Hyresgästföreningens namninsamling.

En annan fråga är "Skall det vara möjligt att ombilda hyresrätter om en majoritet av hyresgästerna i ett hus/område önskar det?" Det ger möjlighet för västeråsarna att ge besked om vi skall möta önskemålen från boende om att kunna köpa sin lägenhet om en majoritet i ett hus önskar det.

En tredje fråga är om det skall vara blandade upplåtelseformer i de olika områdena i Västerås. En fråga som ger underlag för planering både för byggnation av nya hyresrätter på områden där det inte finns hyresrätter idag och också för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter på områden där det idag inte finns bostadsrätter.

Det finns flera anledningar till att Västerås stad planerar att genomföra ett antal försäljningar av hyreslägenheter.

1. Få fram kapital för att kunna bygga fler hyresrätter i Västerås.

2. Möta hyresgästers önskemål om att kunna köpa sin lägenhet.

3. Möjliggöra för blandade upplåtelseformer på alla områden i Västerås.

Den tidigare majoriteten i Västerås har sålt över 800 lägenheter till andra hyresvärdar i Västerås. Västeråsalliansen vill istället erbjuda de boende att kunna köpa sin lägenhet.

I fredagens VLT anklagar socialdemokraterna och vänsterpartiet västeråsalliansen för svek när det gäller valet av frågor i den kommande opinionsundersökningen. Västeråsalliansen har dock lagt sig vinn om att frågorna ska vara neutrala, anknyta till Hyresgästföreningens fråga i namninsamlingen och låta västeråsare tycka till om hyresgästers möjlighet att påverka sin boendesituation genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Elisabeth Unell (m)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Lars Kallsäby (c)

Elisabet Fridén (kd)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons