Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Det duger inte att skjuta från höften i skoldebatten

Annons

De tre socialdemokratiska herrarna Anders Teljebäck, Per-Inge Ahlbäck och Christer Karlsson skjuter från höften den 8 februari när de med svepande formuleringar angriper den nya inriktning för skolan som Västeråsalliansen vill peka ut i bred dialog med berörda. De svepande formuleringarna faller dock delvis tillbaka på decennier av socialdemokratisk skolpolitik. Teljebäck, Ahlbäck och Karlsson betonar en grundskola som utjämnar skillnader mellan elever med olika bakgrund. Men vi vet att socialdemokraterna har skapat ett samhälle där skillnaderna mellan skolor har blivit större än på mycket länge.

Den socialdemokratiska trojkan betonar betydelsen av bra yrkesutbildningar. Men vi vet att den socialdemokratiska utbildningspolitiken har skapat en gymnasieskola där en mycket stor andel av eleverna på de yrkesförberedande programmen lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg. En orsak tror vi ligger i att alla måste läsa högskoleförberedande kurser. Resultatet blir att många hoppar av och får svårare att ta steget in på arbetsmarknaden och en egen försörjning. Vi anser inte att alla gymnasieelever måste läsa högskoleförberedande kurser. Det viktigaste är att man senare i livet, om och när det blir aktuellt, ges möjlighet att studera vidare. När det gäller vuxenutbildningen har vi lokalt tagit vårt ansvar och prioriterat ett utbud som efterfrågas av arbetsmarknaden.

Vi kan från den socialdemokratiska trojkan utläsa goda ambitioner, men tyvärr inga konkreta förslag vad socialdemokraterna vill göra för att ge skolan i Västerås en bättre utveckling. Vi ser fram mot en konstruktiv dialog kring hur vi kan skapa bättre förutsättningar för att Västerås skolor ska nå bättre resultat. En sådan dialog måste utgå från dagens utmaningar och förutsättningar och då duger inte svepande formuleringar och förenklingar.

Vi hoppas på en fortsatt konstruktiv och seriös diskussion tillsammans med elever, lärare, föräldrar, politiker, skolledare och andra intresserade om hur skolan i Västerås ska utvecklas.

Mikael Damsgaard(m)

Ordförande Grundskolenämnden

Vicki Skure-Eriksson (c)

1 Vice ordförande Grundskolenämnden

Roger Haddad(fp)

Ordförande Utbildningsnämnden

Agneta Luttropp(mp)

1 vice ordförande Utbildningsnämnden

Peter Jannborg(m)

Ordförande Förskolenämnden

Solveig Nygren(kd)

1 vice ordförande Förskolenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons