Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Gör plats för fler i arbetslivet

När ungdomar som tillhör personkretsen för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, slutar gymnasiesärskolan går man över till Daglig verksamhet. Väldigt få av dessa personer går vidare ut i något slags lönearbete, enligt Socialstyrelsens rapport som publicerades i maj i år.

Annons

Daglig verksamhet är en uppskattad och nödvändig insats för den stora del av LSS personkrets som inte har möjlighet att vara ute på arbetsmarknaden. Men i mer än hälften av landets kommuner har inte någon gått vidare till skyddat arbete eller arbete på öppna arbetsmarknaden de senaste fem åren! Vi i västeråsalliansen som har det politiska ansvaret i nämnden för funktionshindrade vill ändra på detta här i Västerås. Har man arbetsförmåga ska man få den hjälp man behöver för att kunna gå ut i någon typ av arbete. Därför har nämnden nu gett ett uppdrag till sociala nämndernas stab att kartlägga vilka möjligheter personer har att komma ut på arbetsmarknaden när man har en intellektuell eller psykisk funktionsnedsättning.

I uppdraget ingår också att samarbeta med individ- och familjeomsorgen, arbetsmarknadsavdelningen i kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Ska man nå framgång i förändringsarbetet är detta samarbete en väldigt viktig komponent, enligt forskning.

Nämnden vill också utreda förutsättningarna för en valfrihetsmodell inom Daglig verksamhet. Därmed kan vi få in nya nischer inom denna verksamhet och få ett större utbud för exempelvis ungdomar som lämnar gymnasiesärskolan och andra som har rätt till denna insats. Därmed kan vi också värna om redan befintlig verksamhet där arbetstagarna trivs och har en meningsfull och utvecklande vardag.

I LSS-kommitténs utredning föreslås att personer med psykiska funktionsnedsättningar som ingår i personkretsen för LSS ska ha rätt till sysselsättning. Detta välkomnar vi i nämnden. Idag når vi inte tillräckligt många med våra sysselsättningsinsatser. Vi avvaktar regeringens proposition nästa år.

Västeråsalliansen har inför 2009 budgeterat för fler arbetskonsulenter i syfte att ytterligare personer ska kunna hjälpas till ett arbete av något slag. Dessutom kommer ungdomar med Aspergers syndrom att få ännu en verksamhet som ska förbereda dem för praktik med målet att hitta ett arbete.

Många personer med funktionsnedsättning som får ett jobb behöver en mycket lång period med stöd och handledning. Kan vi lösa det, tror vi att betydligt fler personer kan få ett jobb, inte bara en praktikplats som det ofta blir idag.

I de handikappolitiska målen står det tydligt att arbetsmarknadspolitiken ska överbrygga klyftor i livsvillkor mellan olika grupper och skapa ett samhälle där människor kan vara delaktiga. Denna utmaning vill vi i västeråsalliansen anta!

Elisabet Fridén (kd)

Hans Carlqvist (m)

Harriet Carlhed (mp)

Sonia Linnerud (fp)

Iréne Sandberg (c)

västeråsalliansen i nämnden för funktionshindrade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons