Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen har passerat bäst före-datum

Annons

Under Vattendraget delade Västeråsalliansen, där miljöpartiet samverkar med de borgerliga partierna, ut ett valmaterial där man skriver att Västerås kommun har en svag ekonomi.

Jag protesterade mot denna grovt felaktiga beskrivning i ett inlägg den 4 juli. Det är bra att Västeråsalliansens ledare Bengt-Åke Nilsson nu medger att alliansen har fel om Västerås stads ekonomi.

Men det verkligt anmärkningsvärda är att Bengt-Åke Nilsson tillstår att Västeråsalliansen delar ut ett två år gammalt material till västeråsarna tre månader före höstens val. Ett två år gammalt material är alltså vad Västeråsalliansen förmår att ta fram 90 dagar före ett allmänt val. Det är ett pinsamt erkännande. Det är också ett tydligt tecken på att Västeråsalliansens politik har passerat "bäst före-datum" för länge sedan.

I sin svarsartikel den 12 juli ger Bengt-Åke Nilsson ytterligare belägg för att Västeråsalliansen har en märklig bild av verkligheten i dagens Västerås. Inte minst märks det när Bengt-Åke Nilsson visar fram sin negativa syn på arbetsmarknad och företagande i Västerås.

Den svenska ekonomin har nu en stark tillväxttakt. Under årets första kvartal har tillväxten varit 4,1 procent i Sverige, jämfört med i snitt 0,7 procent i övriga EU-länder.

Den ekonomiska tillväxten skapar också nya arbeten och leder till minskad arbetslöshet. Sedan årsskiftet har arbetsförmedlingarna i hela landet fått in över 300 000 lediga jobb. Så många lediga jobb har arbetsförmedlingarna inte fått in på 16 år.

Jobben ökar också Västerås. Från januari till maj månad blev det över 3 900 nyanmälda platser i Västerås, en ökning med över 46 procent från samma period i fjol. Det är en mycket stark jobbutveckling som hör till de bästa i hela landet.

I takt med de nya jobben har även arbetslösheten minskat successivt. I maj 2006, innan den sedvanliga uppgången under sommaren, var den öppna arbetslösheten i Västerås 4,1 procent. Det är en minskning med hela 1,2 procentenheter sedan i januari 2006, och betyder att 1 000 fler västeråsare har ett jobb i maj än i januari.

Det förbättrade läget kan också ses genom att antalet nystartade företag ligger på en god nivå, att antalet konkurser minskar och att det blivit färre antal varsel. Även om fler har fått arbete är allt för många ännu öppet arbetslösa. Därför vill vi fortsätta att arbeta för en god tillväxt och för goda villkor för såväl näringslivet som inom arbetslivet. Därför har vi fokus på både småföretagen och strategiska branscher som exempelvis automation. Mälardalens högskola och Teknikbyn är viktiga drivkrafter för framtiden.

Västerås har ett bra företagsklimat. Tillsammans med Helsingborg och Jönköping finns Västerås med bland de mest framgångsrika större städerna efter de mest utpräglade lågskattekommunerna i norra Storstockholm och i Skåne. Sund näringslivsstruktur och mångårig, nära företagssamverkan är grunden som gör Västerås till en klar läns- och regionledare.

I nära samverkan med näringslivet ska Västerås stad ge lokala företag råd och service till att utvecklas. Självklart ska staden också medverka positivt till att hjälpa företagen med frågor som exempelvis markförsörjning, bygglov, infrastruktur etcetera.

Tekniska tjänster som exempelvis värme, el och renhållning är en viktig faktor för företagen. Taxor och avgifter är låga i Västerås och hör till de lägsta i landet. Så vill vi att det ska förbli.

För att Västerås ska fortsätta att växa och utvecklas behövs en väl fungerande infrastruktur. Det är också därför som kommunen lånar ut många tiotals miljoner kronor till Vägverket för att komma i gång med utbyggnaden av E18 väster och öster om Västerås.

Det är god ekonomisk hushållning och en aktiv arbetsmarknads- och näringspolitik som gett Sverige och Västerås en stark tillväxt och bra välfärd. Vi vill fortsätta med vår politik som ger fler jobb och mer rättvisa. Västerås har slagläge!

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons