Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Många positiva till ombildning

Annons

Hyresgästföreningen presenterade den 30 maj en opinionsundersökning angående västeråsarnas inställning till ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Trots att undersökningen är vinklad, kan vi konstatera att många västeråsare ser positivt till ombildningen. Vi står därför kvar vid vårt förslag att staden tar initiativ till att genomföra en opinionsundersökning.

Hyresgästföreningens undersökning grundar sig på följande formulering: "Västerås kommunala bostadsbolag Mimer planerar att sälja ut en tredjedel av sitt bestånd av hyresrätter för ombildning till bostadsrätter". Detta är ett felaktigt påstående och Hyresgästföreningen vet att deras frågeställning inte grundar sig på fakta. Hyresgästföreningen överdriver konsekvenserna av Mimers ombildningsprogram och vilseleder därför västeråsarna.

Sanningen är att Mimer erbjuder hyresgäster att ombilda till bostadsrätter i områden där hyresrätten dominerar. Dessa områden omfattar cirka en tredjedel av Mimers bestånd. Mimer har ingen ambition att ombilda samtliga lägenheter i de utpekade områdena.

Hyresgästföreningens utgångspunkt är att alla som får möjlighet att ombilda till bostadsrätt också kommer att bilda bostadsrättsförening och köpa sin fastighet. Vi är övertygade om att det inte kommer att inträffa. Vi ser det som en stor framgång om ombildningsprogrammet leder till att tio procent av Mimers hyresgäster väljer att ombilda till bostadsrätt. Mimer har drygt 12000 lägenheter i sitt bestånd.

Det är upp till hyresgästerna i varje fastighet att ta ställning till om man är intresserad av ombildning. Två tredjedelar av hyresgästerna måste stödja ombildning för att den ska kunna genomföras.

Vi hoppas att möjligheten att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt möter ett stort intresse i områden som Bäckby, Råby, Vallby och Pettersberg där hyresrätten dominerar.

Ombildning till bostadsrätter skulle medverka till att skapa en större mångfald av upplåtelseformer i dessa områden. Men innan ombildningen verkställs kommer staden att genomföra en opinionsundersökning och resultatet kommer att ligga till grund för den fortsatta processen.

Elisabeth Unell (m)

Lars Kallsäby (c)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Elisabeth Fridén (kd)

Andreas Porswald (mp)

Gruppledare i Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons