Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Mimer – en förnyelseprocess

I Västerås finns 66 000 bostäder varav ­Bostads AB Mimer äger 11 300. Cirka 21 000 av de drygt 135 000 västeråsarna är boende ­i Mimer.

Annons

Bostadsmarknaden i Västerås fungerar bra och omsätter varje år cirka 8 000 bostäder. Mimer är en viktig bostadsaktör och kan genom det goda exemplet förnya

bostadsmiljön i Västerås.

Grundläggande för att Mimer skall kunna leva upp till denna roll är en god ekonomi

i bolaget. Under denna mandatperiod har vi hitintills (2007 och 2008) gjort ett samlat årsresultat (vinst) på 195 miljoner kronor efter skatt. Huvuddelen av detta resultat kommer från olika fastighetsförsäljningar som gett en reavinst på 256 miljoner kronor, vilket i sin tur gett Mimer ett likviditetstillskott på brutto 557 miljoner i rena pengar. All ny- och ombyggnation kan därför i år finansieras med egna medel. Med tanke på den svåra finanskrisen är det inte utan att denna Mimerstrategi har varit framsynt.

w Ett förbättrat bostadsutbud. Mimer skall bygga de bästa bostäderna i de bästa lägena. Mimers alla nya bostäder är tillgängliga för rörelsehindrade. Många standardhöjande funktioner har introduceras som till exempel ex tvättmaskin och torktumlare i varje bostad, väggupphängda toalettstolar, kyld luft, centraldammsugare samt konstgestaltningar i och utanför fastigheterna. Bostäderna skall vara bekväma, lättstädade och lätta att möblera. Under innevarande år färdigställs och pågår nybyggnad av 293 bostäder och ombyggnad av 657 lägenheter varav 150 blir färdiga under 2009.

w Miljösatsningar. Mimer ligger redan i framkant med olika miljösatsningar som ständigt förnyas. Mimers 250 miljöbodar förbättras - till exempel Åge-kampanjen. Den senaste miljöboden i Österport har badrumsstandard med klinkerlagda golv och kakelklädda väggar. Bilpoolen med två biogasbilar har utökats med ytterligare en. Satsningen på ”Gröna Mimer” har till exempel förnyats med en nyanställd trädgårdsmästare och en körsbärslund på Vallby. Energibesparingar är givetvis en övergripande ambition med mål att minska energiförbrukningen med 20 procent till 2016 jämfört med 2007.

w Boendeservice. Mimers boendeservice utvecklas i rasande fart. Många servicekoncept är redan igång som till exempel Plusval och skattereducerade hushållsnära tjänster. Under hösten startas nya koncept som till exempel ett trygghetsboende för äldre ”Lätt att leva 55+” som redan fått ett utomordentligt positivt mottagande med 700 intresseanmälningar. Och ”Kompisboende” för ungdomar 18-27 år som kan hyra en trerummare med två hyreskontrakt.

w Det nya Mimer. Mimer har under de två senaste åren utvecklats till det enda kompletta bostadsbolaget i Västerås. Bolaget kan enligt kommunfullmäktiges nya ägardirektiv bygga alla typer av bostäder och upplåta befintliga och nybyggda fastigheter med hyresrätt, kooperativ hyresrätt, bostadsrätt, äganderätt och ägarlägenheter.

När det gäller hyresrätten, som är Mimers huvudändamål, förbättras och förnyas ständigt kundernas valfrihet vad gäller bostadsstandard och boendeservice.

Lars Luttropp (m)

ordförande

Karl-Erik Andersson (fp)

vice ordförande

Mona-Britt Källbäck (m)

ledamot

Mikael Vilbaste (mp)

ledamot

Christer Norell (m)

suppleant

Calle Björklund (c)

suppleant

Reidor Ljung (kd)

suppleant

Västeråsalliansens representanter

i Bostads AB Mimers styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons