Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Nu genomför vi västeråsarnas önskemål

Den opinionsundersökning som Västerås stad har gjort visar tydligt vad västeråsarna vill. Hyresrätten är en boendeform som skall bevaras.

Annons

Det skall finnas hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter i alla stadsdelar. Det skall vara möjligt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter om en majoritet i ett hus eller område önskar detta.

Med opinionsundersökningen som underlag har nytt ägardirektiv för Bostads AB Mimer arbetats fram och antagits av kommunstyrelsen och går nu vidare till kommunfullmäktige. Direktivet gör det möjligt för Mimer att återuppta arbetet med det stoppade ombildningsprogrammet. Men i det nya ägardirektivet kommer det även finnas med ett uppdrag att bygga fler och nya hyresrätter.

Västeråsalliansen gick till val på och fick väljarnas förtroende att de boende i det kommunala bostadsbolaget Mimer skulle få ombilda sina lägenheter om de så ville. Frågan har sedan dess diskuterats i medierna, kommunfullmäktige, kommunstyrelse och bland västeråsarna. Nu har vi även

i en opinionsundersökning fått klart att vi har stöd för vår politik.

Hyresrätten skall bevaras, det är det politisk enighet kring. I opinionsundersökningen svarade hela 92 procent ja (där ja är summan av svaren "ja, absolut" eller "ja, kanske"). På frågan om det ska finnas hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter i alla stadsdelar svarade 88 procent ja. Om möjligheten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter när majoriteten i ett hus eller område önskar detta säger 82 procent av västeråsarna ja.

Att öppna för att man skall kunna äga sina lägenheter inom områden som Råby, Bäckby, Pettersberg och Vallby är bra för demokratin och ett sätt att bryta den segregation som socialdemokraterna åstadkommit genom ensidigt byggande av hyresrätter på 1960-70-talet. Västeråsalliansens program ger Västerås mer blandade upplåtelseformer och det är precis vad medborgarna vill ha.

En blandning av hyresrätter, bostadsrätter och ägandelägenheter behövs inför framtidens pensionärsboom och för alla de unga som vill in på bostadsmarknaden. Många vill sälja sina hus och flytta till bostadsrätt eller hyresrätt (redan vid 55 år) för att kunna frigöra tid och pengar. En del vill satsa egna pengar i boendet och en del vill använda sina pengar till

annat när de säljer huset. Självklart kan de som inte vill köpa sin lägenhet fortsätta att hyra. Det är precis det som alliansens politik möjliggör.

Elisabeth Unell (m)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Lars Kallsäby (c)

Elisabet Fridén (kd)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons