Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Ökadevistelsetider ger större barngrupper

Annons

Små grupper i förskolan är viktigt för att skapa en lugn, trygg och utvecklande miljö för barnen. Västeråsallian-sen har under en lång tid arbetat för att hålla nere storleken på barngrupperna. Efter fleråriga protester mot stora barngrupper från politiker inom Västerås-alliansen inleddes förskolesatsningen 2005. Resultatet blev att det genomsnittliga antalet barn per grupp i förskolan minskade från 17,3 barn per grupp 2005 till 15,2 barn per grupp 2010. Gruppstorleken varierar mellan olika förskolor och beroende på barnens ålder.

Det har ända sedan 2005 funnits en bred politisk enighet om att prioritera små barngrupper. Trots den internationella finanskrisen och ett svårt ekonomiskt läge för kommunerna har Västeråsalliansen under den gångna mandatperioden kunnat värna små barngrupper.

Nu riskerar Västerås förskolor åter att få större barngrupper när det rödgröna minoritetsstyret vill utöka vistelsetiderna i förskola och fritids för barn till arbetssökande och föräldralediga. Det kan tyckas vara generöst att erbjuda utökade vistelsetider. Men barn- och ungdomsnämnden kommer inte att kompenseras för de 14 miljoner kronor förslaget kostar 2011. Förslaget kommer därför att leda till större barngrupper och lägre personaltäthet. Fullt genomfört 2012 kostar förslaget hela 33 miljoner kronor.

Vi är djupt oroade över att de rödgröna prioriterar utökade vistelsetider före små barngrupper i förskolan. Västeråsalliansen kommer i opposition noggrant att följa utvecklingen och bevaka att barngrupperna inte blir större.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons