Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Oppositionen förhalar hemtjänstval

Annons

Efter årsskiftet blir det möjligt att själv få välja eller byta hemtjänstutförare genom att "Hemtjänstval" införs i kommunen. Vi fem partier i Västeråsalliansen uppfyller därmed ett av våra löften som vi gav inför valet 2006. Ett seriöst förarbete har pågått sedan i vintras i sociala nämndernas stab med detta ärende.

Att själv få välja utförare, och att själv få bestämma mer över innehållet i den hjälp man får, har varit en stark önskan hos många människor som idag anlitar hemtjänsten. Nu är det nog så att de flesta är nöjda med den hemtjänst de får, men för den som inte är nöjd har möjligheten att få välja någon annan utförare hittills inte funnits.

Att verksamhet håller den kvalitet som utlovats och följs upp av de sociala nämndernas stab avgör hur det går för utföraren. Men genom hemtjänstvalet är det också hur nöjd kunden är som avgör. Den som är bra får fler kunder. Därigenom kan vi få en kvalitativt bättre hemtjänst i Västerås, där man vinnlägger sig om varje hemtjänstkunds behov och önskemål.

Många som får hjälp från hemtjänsten klagar på att det är för många olika personer som kommer hem till dem. Detta känns otryggt. Genom hemtjänstvalet är vi övertygade om att man kommer att arbeta för att färre personer besöker en och samma hemtjänstkund.

När beslut om Hemtjänstval skulle fattas på senaste kommunfullmäktigesammanträdet begärde oppositionen (socialdemokraterna och vänsterpartiet) återremiss, vilket blev beslutet då kommunallagen anger att det räcker med en tredjedel av rösterna för återremiss.

Trots att politisk enighet fanns både i äldrenämnden och nämnden för funktionshindrade gjorde oppositionen halt i kommunstyrelsen, krävde återremiss och då detta inte gick igenom avslog man förslaget om Hemtjänstval innan frågan kom upp i fullmäktige. Detta kan knappast uppfattas som seriöst av pensionärer och personer med funktionshinder, vilka bara väntar på att få beslutet verkställt.

Varför krävde de återremiss? Jo, för att få svar på ett antal detaljfrågor som vi i majoritetspartierna anser är äldrenämndens uppdrag att jobba vidare med. Har oppositionens fullmäktigeledamöter inte förtroende för sina egna politiker i nämnden?

Det är ett svaghetstecken när man istället för att diskutera sakpolitik kräver återremiss och därmed förhalar denna efterlängtade reform.

Elisabeth Unell (m)

kommunstyrelseordförande

Bengt-Åke Nilsson (fp)

kommunalråd

Lars Kallsäby (c)

kommunalråd

Elisabet Fridén (kd)

kommunalråd

Andreas Porswald (mp)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons