Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Realism gjorde Gäddeholm småskaligt

Det gläder oss att åter se Åke Hillman (S) i debatten. I en debattartikel i VLT delar han ut några rallarsvingar till några av oss som var kritiska till Hillmans dåvarande planer för Gäddeholm.

Annons

Planerna var då att för skattepengar köpa in det genom bolagsordningen exploateringsskyddade före detta fideikommisset Geddeholm för att där Bygga ett nytt Hallstahammar.

Ingen av Hillmans rallarsvingar träffar dock sitt mål. Hillman föreslår också extra uppskrivningar av värdena för kommunens fastighet i Gäddeholm och tror att detta "handgrepp" kan finansiera investeringar i anslutning till Gäddeholm.

Hillmans planer på storskalig exploatering av Gäddeholm var och är orealistiska. Den av Hillman utlovade byggstarten före utgången av 2007 har också kommit på skam. Trots intensivt arbete och inrättande av ett kulturreservat vet vi ännu inte om regeringen kommer att medge en ändring av bolagsordningen för Geddeholms AB.

Efter valet 2006 skedde en omorientering av Gäddeholmsprojektet.

Arbetet med att inrätta ett kulturreservat för att långsiktigt skydda kultur och miljöintressena intensifierades. Exploatering i mindre skala ersatte Hillmans storskaliga förortsvision med en doft av socialdemokraternas betongpolitik i förorterna på 1960-talet.

Än i dag är det dock ovisst om en fortsatt småskalig exploatering utöver Herrgårdsängen är möjlig. Västeråsalliansens satsning på 200 lågenergihus har visat sig vara ett framgångskoncept.

Nedskalning av Gäddeholmsprojektet för att tillgodose kultur och miljöintressena och för att möjliggöra en ändring av bolagsordningen, har dessutom skett i bästa samförstånd med Hillmans socialdemokratiska efterträdare i stadshuset. Grunden för den värdeuppskrivning som nu sker är byggd på realism i projektet.

Med Åke Hillmans orealistiska ursprungs-planer hade exploateringsvärdet på Gäddeholm varit noll i dag. Hillmans planer för Gäddeholm hade sannolikt lett till ett regeringsavslag i frågan om ändring av bolagsordningen för Geddeholms AB.

Slutligen: Västeråsalliansen anser att tillgångar ska värderas till sitt rätta värde över tiden. Det gäller såväl för flygplatser, jordbruksmark och tomtmark som går att sälja. De bokslutsdispositioner som Hillman föreslår, fixar dock inte fram några nya pengar till Gäddeholm. Vi tror att de som skall göra jobbet i Gäddeholm gärna vill ha betalt i pengar inte i bokslutsdispositioner.

Göran Landerdahl (FP)

Claes Kugelberg (m)

Evert Jonsson (c)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons