Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: (s) tar inte sitt styrelseansvar

Bostads AB Mimers styrelse har fattat beslut om ett ombildningsprogram där en del av Mimers hyresgäster erbjuds att friköpa sina bostäder till kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt.

Annons

Med detta beslut levererar vi en del av Västerås alliansens valmanifest där det bland annat utlovas att "Mimers hyresgäster skall erbjudas att friköpa sina lägenheter" och att "investeringar i första hand skall bekostas av fastighetsförsäljningar istället för genom lån".

Med väljarnas stöd kan nu Mimer uppfylla dessa vallöften. Fastighetsförsäljningarna kan ge rejäla reavinster som kan minska bolagets stora låneskuld på 3 806 miljoner kronor och bidra till en ökad självfinansiering av en önskad nyproduktion av bostäder, samtidigt som hyresgästers önskemål om friköp kan tillgodoses.

Erbjudandet om friköp för att öka mångfald av upplåtelseformer riktas i första hand till hyresgäster i stadens ytterområden som Bäckby, Vallby, Fredriksberg, Pettersberg och Skultuna men även till de flesta, med stor majoritet bildade, bostadsrättsföreningar i andra delar av staden.

Mimer har under senaste 20 åren sålt 2 950 lägenheter och byggt 3140 nya. Att bygga nytt och sälja gammalt - en rullande fastighetsplan är således principiellt inget nytt för Mimer. Mimers tidigare styrelse med socialdemokratisk majoritet fattade innan valet beslut om ett bostadsrättiseringsprogram i stadens ytterområden.

Principen att erbjuda friköp till bostadsrätt är således inte ny. Det nya i styrelsebeslutet innebär en breddning av Mimers verksamhet till att även omfatta erbjudande till kooperativ hyresrätt och friköp till en del av de redan bildade bostadsrättsföreningarna. Hela ombildningsprogrammet skall sedan utvärderas av styrelsen senast i juni 2008.

Det vi i Mimers styrelse tycker är utomordentligt märkligt och förmodligen helt unikt i Sverige är att socialdemokraterna inte deltog i beslutet om ombildningsprogrammet. Och detta trots att man deltog i diskussionerna om friköp både under valrörelsen och i Mimers styrelse. Att man sedan lämnat tre ¿särskilda yttranden¿ till ett beslut som man inte deltagit i är för oss svårt att förstå.

Det normala med ett "särskilt yttrande", speciellt i ett aktiebolags styrelse är att man stödjer beslutet men har en del att invända som då tar sig uttryck i ett ¿särskilt yttrande¿. Socialdemokraterna har uppenbarligen inte kunnat ena sig om ett bifall eller ett avslag. Det är ju svårt att säga både jag och nej. Och då gör man det enkelt för sig genom att inte delta i beslutet. Men om man då inte deltar i beslut, varför sitter man då i Mimers styrelse?

Man är ju trots allt utsedd av kommunfullmäktige att verka för Bostads AB Mimers bästa.

Att sitta i Mimers styrelse innebär både ett förtroende och ett ansvar för bolagets verksamhet, dess hyresgäster och medarbetare. Socialdemokraterna har inte levt upp till detta förtroende och ansvar.

Lars Luttropp (m)

Karl-Erik Andersson (fp)

Mona-Britt Källbäck (m)

Mikael Vilbaste (mp)

Christer Norell (m)

Calle Björklund (c)

Reidor Ljungh (kd)

Västeråsalliansens representanter i Bostads AB Mimers styrelse.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons