Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Självstyrande skolor vill få fortsätta att vara det

Annons

Vi har i Västerås ett projekt/försöksverksamhet med så kallade självstyrande enheter – en annan benämning är kommunala friskolor. Tre skolor har deltagit i försöket. Vi har nu fått en utvärdering som ger tydliga besked.

De skolor som bedriver verksamhet inom ramen för självstyrande enheter är nöjda och känner att de har utvecklats. De upplever en positiv förändring men är nu oroliga för att de inte ska få fortsätta att arbeta och kunna fatta egna beslut ute på enheterna. De vill också kunna ha kvar de styrelser med representanter utanför skolan som i dag finns på dessa skolor.

I rapporten framkommer en tydlig skiljelinje mellan Proaros ledning och stadsledningen å ena sidan, och de som arbetar i skolan å den andra. De som arbetar i skolorna är tydliga med att de vill behålla organisationen och vara självstyrande enheter.

Tidpunkten för projektets avslut har redan passerats, varför vi i Västeråsalliansen vill vara tydliga: Permanenta verksamheten för de skolor som vill fortsätta att vara självstyrande enheter! Arbeta fram en modell så att om fler vill vara själv-styrande enhet så ska de också kunna få bli det. De rödgröna sade nej så nu är vi riktigt oroliga. Projekten måste få besked om fram-tiden, de kan inte löpa över projekttidens utgång.

Så är nu fallet med de självstyrande enheterna.

Varför vill inte de rödgröna ge tydliga besked? Det är kommunstyrelsen som har beslutat om projektet och det är kommunstyrelsen som beslutar om försöket självstyrande enheter ska permanentas.

Det räcker inte med att Anders Teljebäck (S) är ute i verksamheten och säger vad han tycker. Det krävs beslut med tydliga besked! Det vågar inte de rödgröna ge i kommunstyrelsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons