Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Spetsutbilda inom robotik!

Annons

Västeråsalliansen är angelägen om att skolan håller en hög kvalitativ nivå. Våra utbildningar som erbjuds våra elever ska vara attraktiva. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden diskuterar ofta kvalitetsuppföljning och hur vi på ett ännu bättre sätt kan stötta elever i behov av extra stöd men också hur genomströmningen kan bli bättre på gymnasieskolan. Vi är inte nöjda med genomströmningen på gymnasieskolan och det kommer att vara ett fortsatt fokus på detta från nämndens sida.

Vi vill även se till att elever som är speciellt intresserade inom området robotik och teknik ska få mer utmaningar och optimal stimulans och uppmuntran inom området. Vi vet samtidigt att det är svårt att rekrytera elever till vissa utbildningar inom matematik, teknik och naturvetenskap. Detta vill vi ändra på.

Vi har nu fattat beslut att gå in med en ansökan till Skolverket för att få en spetsutbildning i robotik till Västerås. Regeringen har beslutat att inrätta 20 elitklasser runt om i landet med 30 platser vardera som kommer att vara riksrekryterande. Vi är intresserade och vill i samverkan med

Mälardalens högskola och dess forskningsområde matematik och robotik etablera en spetsutbildning i Västerås. Det skulle betyda mycket för våra skolor men inte minst ytterligare förstärka samarbetet med högskolan och näringslivet. Detta bidrar samtidigt till att locka fler elever att söka sig till industritekniska och naturvetenskapliga program.

För oss är det viktigt att långsiktigt säkerställa kompetensförsörjningen och upprätthålla goda kunskapsnivåer inom naturkunskap och matematik, något som också OECD pekade på nyligen i sin rapport. Spetsutbildningen kommer att vara en möjlighet för högpresterande elever att söka och läsa kurser på högskola nivå parallellt. Det är dags att uppmärksamma elever som vill ha extra utmaningar och stimulans och detta är ett initiativ som vi hoppas ska leda till att Västerås kan erbjuda denna utbildning till hösten 2009.

Roger Haddad (fp)

Agneta Luttropp (mp)

Linnéa Söderkvist (m)

Lars-Olov Lind (c)

Lars Lindén (kd)

utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons