Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Värna familjedaghemmen!

Familjedaghemmen har ett gott rykte i Västerås och det är många familjer som ser tillbaka på den tid när barnen vistades hos dagmamma som en värdefull och trygg period i barnens liv.

Annons

Västeråsalliansen har det politiska ansvaret i Västerås och vi ser mycket allvarligt på att antalet dagbarnvårdare stadigt har minskat i antal sedan flera år tillbaka. Därmed får vi allt svårare att kunna erbjuda familjedaghem på ett område om föräldrarna önskar denna barnomsorgsform.

Vi i västeråsalliansen är angelägna om att det ska finnas olika typer av barnomsorg för att föräldrar ska känna sig trygga och få det som passar deras barn bäst.

Det tidigare styret med socialdemokraterna i spetsen räknade bara dagbarnvårdarverksamheten som ett komplement till förskolan och därför värnade man heller inte om dessa medarbetare. Socialdemokraterna satte en stoppgräns för sexåringar och uppåt att få vara hos dagmamma och man tillät inte dagbarnvårdare att starta eget.

Alla föräldrar som vill ska kunna välja dagmamma om de så önskar. Västeråsalliansen värnar om valfriheten och anser att dagbarnvårdarverksamheten är ett fullgott alternativ till förskola. Den ger både vistelse i hemmiljö i liten grupp och i gruppverksamhet tillsammans med andra barn och deras dagmammor.

Vid ett besök nyligen hos dagbarnvårdarna på ett av områdena i Västerås, fick vi klart för oss att föräldrar inte informeras om att det finns familjedaghem att välja på och att kunskapen om vad familjedaghem innebär är bristfällig bland föräldrar som ska välja barnomsorg.

"Finns det dagmammor?" är en vanlig kommentar från föräldrar, berättade dagbarnvårdarna. Erbjuds man inte familjedaghem, försvinner efterfrågan och försvinner den kan man inte heller anställa dagbarnvårdare.

Detta ska vi ändra på!

För att vi ska lyckas bättre med att behålla en för många familjer värdefull barnomsorgsform krävs bättre marknadsföring av familjedaghem, eller dagmammor som de kallas till vardags, att man är öppen för nyrekrytering, ser över organisationen och är mån om ett engagerat ledarskap. Dessutom vill vi i västeråsalliansen ge förskolor såväl som dagbarnvårdare möjlighet att starta egen verksamhet om man uppfyller kvalitetskraven.

Västerås ska erbjuda familjer valfriheten att själva kunna välja sin barnomsorg utifrån familjens egna önskningar och behov. Låt oss vara rädda om våra dagmammor i Västerås.

Elisabet Fridén (kd)

Elisabeth Unell (m)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Lars Kallsäby (c)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons