Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Vi tror inte på monopol

Annons

Den styrande rödgröna minoriteten i Västerås ifrågasätter upphandling. För oss i Västerås-alliansen är upphandling en metod att arbeta med mångfald och kvalitet. De förutsätter att upphandling enbart gäller omsorg men för oss handlar det också om tekniska verksamheter.

En förutsättning för kvalitetssäkring i olika verksamheter är uppföljning, utvärdering med tydliga kvalitetskrav. Detta gäller alla verksamheter oavsett utförare, kommunal eller alternativ. Vid upphandling ska detta tas med i förutsättningen för upphandlingen. Det blir tydligt att om verksamheten inte lever upp till kvalitetskraven och åtgärdar eventuella brister ska de inte längre driva verksamheten.

För oss i Västeråsalliansen är det viktigt att det i Västerås finns flera olika utförare av omsorg som du som är i behov av hjälp och stöd kan välja mellan. Vi vill fortsätta att införa samma valfrihetsmodell som är genomförd för hemtjänsten och inom övriga omsorgsverksamheter som till exempel särskilt boende.

Den som behöver omsorg eller utbildning ska kunna välja mellan olika utförare och inriktningar på verksamheten och det är ett kommunalt ansvar att kvalitets-kontrollera och synliggöra resultaten. För att få driva verksamhet i Västerås ska det ställas kvalitetskrav som följs upp och utvärderas.

I verksamheter som till exempel underhåll av vägar, insamling av avfall och städning ska staden upphandla. Det behöver inte finnas en kommunal utförare utan det finns flera olika aktörer som levererar till staden.

Även här är det viktigt med tydliga kvalitetskrav men också att möjliggöra för flera aktörer, såväl stora som små företag, att vara leverantörer. Självklart till bästa möjliga pris så västeråsarna får ut så mycket som möjligt av varje inbetald skattekrona.

Vi i Västeråsalliansen är oroliga för att de rödgröna inte tar ansvar för vare sig kvalitet, valfrihet eller ekonomi. Genom att inte vara tydliga, ställa krav, upphandla och bejaka valfrihet undrar vi hur de tänker ställa krav. Ska vi bara ha en utförare i Västerås?

Vi i Västeråsalliansen tror på mångfald och inte på monopol.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons