Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansens verklighet

Annons

I Västerås har vi en alldeles egen allians. I denna allians ingår samma partier som i den borgerliga alliansen på riksplanet, men här i Västerås får de borgerliga stöd av miljöpartiet.

Under Vattendraget delade Västeråsalliansen ut ett valmaterial där de lyckats ena sig om tio punkter. Tio punkter som "utan inbördes rangordning" pekar ut "vilka områden som skulle förändras och förbättras med ett nytt styre i Västerås".

Bra tänkte jag, nu får vi veta vad alliansen vill, hur det ska till och vad det ska kosta!

Alliansen startar med valfrihet i barnomsorgen. Här vill man att barngruppernas storlek ska minskas och att det ska bli fri etableringsrätt för all barnomsorg som håller kvalitetskraven.

När jag har kommit så här långt kände jag att det krävdes en viss eftertänksamhet! Hur ser det egentligen ut i Västerås? Hur många privata förskolor har nekats att etablera sig under senare år? Vad har gjorts och hur långt har man kommit inom förskolan egentligen?

Ingenstans i valmaterialet framgår vilket utgångsläge alliansen startar ifrån, på vilket sätt förändringarna ska åstadkommas, hur långt man vill gå och vad det får kosta.

Ska det bli ännu flera förskolor utöver de 60 nya förskolor som redan är på gång? Ska vi vänta på marknaden eller är det kommunen själv som ska driva alliansens nya förskolor?

Jag får heller inte veta vilka kvalitetskrav det är som ska stärkas utöver de krav vi redan i dag har på förskolan. Inte heller hur de skulle kunna sätta stopp för en oönskad förskoleetablering.

Vilka kommunala satsningar inom skolan som alliansen har tänkt sig framgår inte heller. Tänker alliansen fortsätta på den redan inslagna vägen med IDA-satsningen som socialdemokraterna och vänsterpartiet dragit igång nu under 2006 eller är det något annat som ska till?

Det är även nolltolerans mot hemlöshet läser jag. Ingen ska enligt alliansen behöva vara utan tak över huvudet. Det låter ju bra. Självfallet är jag också medveten om att nolltolerans borde innebära att hemlöshet inte ska existera överhuvudtaget.

Men hur vill alliansen att det ska gå till? Var och i vilka stadsdelar tycker alliansen att dagens hemlösa ska bo när de får tak över huvudet? Hur vill alliansen finansiera de boenden som behövs för att förverkliga nolltoleransen?

Alliansen redovisar inte heller vilka jobb det är som ska erbjudas dem som i dag har försörjningsstöd. Är det så att alliansen räknar med att marknaden fixar till det här med jobben, att det redan är på gång och kommer att finnas där ändå?

Det här med pengar och finansiering blir mycket viktigt eftersom alliansen hävdar att Västerås kommun har en svag ekonomi i valmaterialets tionde och sista punkt. Ändå är man beredd att försvaga den - enligt alliansen - usla ekonomin ytterligare med en skattesänkning!

Västeråsalliansen har gjort det lätt för sig, och deras valmaterial skapar många frågetecken. Vet man inte vad som ska göras är det naturligtvis svårt att säga hur. Sammanfattningsvis saknas det en rättvisande verklighetsbild över Västerås och vad som åstadkommits de senaste åren. Alliansen kastar bara fram en mängd vinnande koncept som till exempel nolltolerans mot hemlöshet, minskade barngrupper och jobb i stället för bidrag! De förändringar och förbättringar som utlovas lyser dock med sin frånvaro.

Efter att ha läst den tionde punkten i foldern är det bara att konstatera att alliansen inte bara saknar förklaringar och förankring i verkligheten. Alliansen måste, för att få ihop det, komplettera sina gemensamma prioriteringar med en osanning om svag kommunal ekonomi.

Det är sorglig läsning alliansen, mycket sorglig!

Anna Grön

I Västeråsalliansens valmaterial saknas det en rättvisande verklighetsbild över Västerås och vad som åstadkommits de senaste åren, skriver Anna Grön, ordförande för socialdemokraterna i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons