Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsarkitekt: Låt er inte luras av Mimers vackra tal!

Annons

För ett år sedan ändrade Byggnads AB Mimer sitt namn till -Bostads AB Mimer- vilket borde innebära att Mimerpolitikerna skulle ägna sig mer åt bostadsförvaltning än åt inflationsdrivande byggspekulationer. Dessutom står det i Mimers årsredovisning för 2005 på nätet att Mimer skall -bygga och förvalta-. Där står inte att Mimer skall bygga och sälja ut till bostadsrätter.

Därför är det minst sagt förvånade att Mimerpolitikerna nu, själviskt och utan öppen diskussion i kommunfullmäktige, tänker sälja ut en tredjedel av sitt bostadsbestånd för bostadsrätter till -marknadsmässiga övervärden-. En ren spekulationspolitik, som förstärker tendenserna från 1990-talet, då skillnaderna mellan bostadskostnaderna och produktionskostnader blivit allt större.

Varför tar då politiker på sig styrelseordförandeuppdrag i ett bostadsförvaltningsbolagn när de så uppenbart inte kan eller vill arbeta med kärnverksamheten, förvaltningsfrågor, utan hellre vill tjäna pengar och bonuspoäng genom att sälja ut de fasta tillgångarna? Parallellen till skalbolagen i början på 1990-talet, då bolagsyuppies tömde bolagen på tillgångar innan de såldes vidare, är inte alltför avlägsen. Det gäller att sko sig så länge som man sitter vid makten. Bort med medborgardemokrati mellan valen och fram med en tuff -demokratur-. En toppstyrd bolagskultur och ett oroande tecken på att en ny fastighetsbubbla snart spricker.

Att hushåll i centrala lägen vill friköpa lägenheter är säkert mest relaterat till spekulation och bankuppbackade förväntningsvärden. Men, om man ser på området Södra Vallby, där jag själv bor, så tror jag inte ett dugg på att politikerna av välvilja har valt detta område för ombildning till bostadsrätter.

Huvudskälet torde snarare vara en medveten underlåtenhet att byta väsentliga installationsenheter. Dessutom en lag som inte tillåter SABO-bolagen att successivt skapa öronmärkta reparationsfonder som kan användas när till exempel stamledningar för vatten, värme och avlopp per automatik måste bytas ut efter cirka 30-35 år.

I stället för att lösa sådana praktiska förvaltningsfrågor försöker politikerna sälja ut problemen till icke sakkunniga hyresgäster genom vackra fraser om -bostadsrätter, attraktiva och prisvärda bostäder, plussval och förflyttning av demokratin nedåt-.

Som hyresgäst på bottenplanet, Gäststuguvägen 8, på Vallby har jag själv under det senaste året drabbats av för långsamt läckage på dolt värmeledningsrör i klädkammare, som ledde till mögelskador, uppbrutna golv och blockerande byggtorkfläkt. Dessutom kröp illaluktande avloppsvatten in under plastmattorna och upp i mattskarvarna i den gemensamma tvättstugan med påföljd att tvättstugan stängde under flera veckor. Därtill har grannarna en trappa upp haft lekage vid sin klädkammare. Och, för fyra veckor sedan, började det lukta unket avloppsvatten i trapphuset. En odör som troligen orsakats av samma sorts ledningsbrott som vid tvättstugan, fast denna gång inne hos mina grannar på bottenplanet.

Avloppsvattnet kan sedan ha runnit ut och ligger i sandbädden vid grenledningen under golvet i trapphuset. Lukten finns fortfarande kvar, och sugs dessutom in via brevinkastet till lägenhetshallen. Jag har två gånger påpekat dessa olägenheter för Mimer, men jag har inte fått någon förklaring till vad som skett och vad de tänker göra åt saken.

Politikerna i Mimer tänker väl först sälja ut lägenheterna med hjälp av inhyrda reklamtextförfattare och slogans om -plusval-, -eget lägenhetsunderhåll- och ytterligare -plusvärden- där nya bostadsrättsinnehavare får den fantastiska möjligheten att själva byta ut det ledningssystem som Mimer borde ha bytt ut för 5-10 år sedan. Uttalandet från Mimers vd i hyresförhandlingarna att Mimer -plågats- av vattenskadekostnader är en vilseledande beskrivning av problemen. Man kan undra om styrelseordförande och vd för Mimer bara kör nya bilar och alltid säljer dem innan oljefiltret måste bytas.

Mitt eget råd som utbildad byggnadsingenjör och arkitekt till hyresgästerna på Vallby och i andra förortsområden från 1960- och 70- talet är därför: Låt er inte luras av Mimers vackra tal om -bostadsrätter- och -demokrati-

Rune Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons