Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland behöver fler seniorföretagare

Vad händer när 1,6 miljoner svenskar går i pension de närmaste 15 åren? Hur ska vi få pengarna i pensionssystemet att räcka till?

Annons
Med guldkant. Seniorföretagaren själv har möjlighet att dryga ut sin pension med inkomster från företaget, skriver debattörerna.

 Debatten har hittills fokuserat på att få fler att arbeta mer och längre. En ytterligare möjlighet är att få fler pensionärer att starta företag. Vi tror att ett ökat nyföretagande bland Sveriges seniorer skulle vara en god investering, både för samhället och för individen.

Fram till 2025 kommer 1,6 miljoner svenskar att gå i pension, enligt en rapport från Arbetsförmedlingen. I Västmanland går 43 400 personer i pension – 38,3 procent av alla sysselsatta i länet. Inom vissa yrken kommer fler än hälften att pensioneras under perioden. Andelen äldre i befolkningen ökar och det finns en oro för att pensionssystemen inte kommer att räcka till i framtiden. Denna utveckling medför naturligtvis vissa risker, men det finns också möjligheter – inte minst för pensionärerna själva.

En sådan möjlighet är att starta ett företag och bli seniorföretagare. Redan i dag drivs närmare 15 procent av alla enskilda firmor (drygt 56 000) av personer över 65 år, och till det kommer aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag. I Västmanland har andelen nya enskilda firmor som registrerats av någon som är 65 år eller äldre ökat från 2,6 procent mellan januari och oktober år 2000 till 4,0 procent under motsvarande period i år. Men det skulle kunna vara många fler, om bara fler kände till och fick det stöd de behöver för att våga och kunna starta eget när de går i pension.

Fördelarna med seniorföretagande är flera, både för företagaren själv och för samhället:

För det första är det sannolikt att grundförutsättningarna för ett framgångsrikt företagande är som allra bäst i mogen ålder. En seniorföretagare har haft ett helt yrkesliv på sig att bygga upp kompetens, erfarenhet och nätverk – värdefulla tillgångar som bör tas till vara på bästa sätt.

För det andra finns det ekonomiska vinster att göra, både för samhället och för företagaren själv. Samhället är vinnare då fler arbetar, betalar skatt och bidrar till finansieringen av pensioner, sjukvård och annan offentlig service. Seniorföretagaren själv har möjlighet att dryga ut sin pension med inkomster från företaget, en vinst som blir ännu större genom att personer över 65 får ett större jobbskatteavdrag än yngre om de fortsätter jobba.

För det tredje, och kanske viktigast av allt, har seniorföretagaren stora möjligheter att påverka sin egen livssituation. Som företagare kan man styra över vilket arbete som ska utföras, i vilken omfattning samt när och hur det ska göras. Företagandet kan också underlätta för den som vill behålla eller vidga sitt sociala nätverk, utveckla sin kompetens och fortsätta att känna sig behövd – faktorer som vi vet är viktiga för hälsa och välbefinnande. Och om fler äldre mår bättre tjänar samhället på det genom lägre kostnader för sjukvård.

Det är faktiskt lätt att starta och kul att driva företag i Sverige och nyföretagandet ökar stadigt. I november startades 6 440 nya företag i Sverige varav 130 i Västmanland. Sedan årsskiftet har nyföretagandet ökat med 16,9 procent i landet som helhet. I Västmanland har nyföretagandet ökat med 23,1 procent.

Redan 2009 konstaterade en statlig utredning tre viktiga saker: att en lösning på finansieringsproblemen i den offentliga sektorn är att öka antalet arbetstimmar i ekonomin, att det bästa sättet att göra det är att se till att fler stannar i arbetslivet längre och att ett sätt att åstadkomma det är att underlätta för äldre att starta eller fortsätta driva företag.

Nu är det dags för regeringen att ta nästa steg och lägga ett skarpt förslag för att få fler seniorföretagare i Sverige. Många av dem som går i pension i dag har en tredjedel av livet kvar. Varför inte leva det med guldkant?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons