Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland har fått dåligt rykte

Annons

Under vinjetten Brännpunkt i Svenska dagbladet den 27 april skrev socialminister Lars Engqvist bland annat: Patienten är ingen kund och vård och behandling får aldrig bli en affärsuppgörelse. Vidare skriver han följande av honom själv kursiverade mening: Sedan den 1 januari förra året gäller det fria vårdvalet. Patienter ska efter beslutad behandling således själv kunna välja var behandlingen skall utföras.

Detta gäller dock inte i Västmanland där Engqvists partikamrater styr. Här handlas med patienter och läkare som boskap och det fria valet är satt ur spel.

Detta har kritiserats av socialministern efter en interpellation av Kerstin Heinemann och senast på Sveriges distriktsläkares fullmäktigemöte förra veckan. Om detta skrivs mycket i fackpressen och Västmanland har fått ett mycket dåligt rykte.

Slutligen har ett antal privata entreprenörer av landstinget tvingats sälja sina livsverk till Carema AB trots att Engqvist även uttalat sig mot bolag med vinstintressen. Av artiklar i VLT framgår tydligt skillnaden mellan Praktikertjänsts kooperativa karaktär och Carema.

Debattens vågor har gått höga i snart två månader i VLT om en av de viktigaste frågorna när det gäller svensk primärvård, men när man söker på tidningens hemsida efter uttalande från andra socialdemokrater än Glenn Andersson finner man ingenting. Eftersom Engqvist och Andersson uppenbarligen är på kollisionskurs är det oerhört viktigt att få reda på vad de fem socialdemokratiska riksdagsledamöterna på Västmanlandsbänken har för åsikt.

Något annat vore ju en stor fara för demokratin.

Vi önskar därför svar på följande mycket enkla frågor från de socialdemokratiska riksdagsledamöterna på Västmanlandsbänken. Vi önskar också svar från före detta arbetarkommunens ordförande Anders Teljebäck (tidigare Lars Engqvists pressekreterare):

1. Skulle du stödja en lagändring som gör att patientens fria val går före LOU som Lars Engqvist funderat över?

2. Anser du att det fria vårdvalet gäller i Västmanland enligt socialministerns påstående?

3. Tycker du att det är rätt att Din familjeläkare, som varit med att bygga upp den berömda Västmanlandsmodellen, mot sin vilja tvingas överlåta sin mottagning till det vinstdrivande Carema för att klara sin ekonomi och för att få behålla dig som patient?

4. Om din familjeläkare hade valt att inte tvångsflytta till Carema, hade du då accepterat att bli listad på en mottagning utan namngiven läkare?

5. Om din familjeläkare skulle välja att etablera sig privat skulle du då överväga att betala för att få behålla din läkarkontakt ?

Debatten om vården har bara börjat! STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons