Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands bilister gör skillnad

Annons

Den statliga utredningen om hur bilismen ska bli oberoende av fossila bränslen har nyligen presenterat en rad förslag som kan reducera Sveriges klimatpåverkande koldioxidutsläpp. Det är bra, men bilisterna i Västmanland behöver inte vänta.

Bilister har många möjligheter att göra egna val som minskar bilarnas klimatpåverkan. Ett sätt är att köpa bilar med låga koldioxidutsläpp.

Utsläppen från de nya bilar som såldes i Västmanland under 2012 uppgick i genomsnitt till 139 gram per kilometer, jämfört med riksgenomsnittet på 138 gram.

Ett annat sätt är att tanka förnybara drivmedel, när bilen är byggd för det. Med långsiktigt hållbara produktionsmetoder kan etanol, biogas och andra förnybara drivmedel bidra till att minska trafikens klimatpåverkan.

Den allra viktigaste insatsen för att minska trafikens klimatpåverkan är dock den sparade litern. Därför måste vi undvika onödig bilkörning och köra på ett smart sätt.

Bilisterna i Västmanland minskade sin körning med 1,3 procent under 2012. Bilarna i länet kördes i genomsnitt 1 194 mil, 25 mil mindre än året innan.

I hela riket minskade bilkörningen med 1,7 procent.

Som bilist kan man också minska bränsleförbrukningen med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt.

För bilisterna i Västmanland skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 422 kronor och 263 kilo koldioxid om året.

Vi kan inte heller blunda för att den absoluta merparten av de befintliga bilarna i Sverige endast kan drivas med fossila drivmedel.

Det är självklart att drivmedelsföretagen bör fortsätta att blanda in förnybara komponenter i sin bensin och diesel, och se till att dessa drivmedel kan ta bilen längre per liter.

Bilister som aktivt tar ställning vid val av drivmedel uppmuntrar den utvecklingen.

I Årets billän 2013 har Statoil rankat Sveriges län utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och diesel, samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.

Syftet med rankingen är att visa vad bilisterna själva kan påverka genom kloka val.

Västmanland hamnar på tolfte plats bland Sveriges 21 län.

Kommer privatpersoner, företag och kommuner i Västmanland att gå i spetsen för att minska bilarnas klimatutsläpp under 2014?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons