Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands idrottsförbund: Svensk idrott ska bli världens bästa

Den svenska idrottsrörelsen, på riksplanet Riksidrotts-förbundet och i vårt län Västmanlands idrottsförbund, har ambitionen att Svensk idrott ska vara bäst i världen på alla nivåer och för alla åldrar.

Annons

Vägen dit är inte till alla delar enkel och det saknas verkligen inte utmaningar. Såväl att inte alla ungdomar har möjlighet att idrotta på det sätt och i den utsträckning de önskar som det läktarvåld som drar skam över idrotten är ett tecken på att vi har en bit kvar innan vi har infriat vår vision.

I fyra punkter formulerar vi idrottens värdegrund:

1. Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Svensk idrott vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi kan ha roligt, må bra och prestera mera.

2. Demokrati och delaktighet. I alla föreningar ska alla medlemmars röst väga lika tungt. Delaktighet innebär att den som deltar får vara med och bestämma och ta ansvar för sin verksamhet. Att demokrati och delaktighet inom idrotten utövas jämställt och oavsett bakgrund är självklart.

3. Allas rätt att vara med. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, och sexuell läggning får utifrån sina fysiska och psykiska förutsättningar delta i föreningsdriven idrotts-verksamhet.

4. Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Att hålla sig till överenskommelser, en god etik och moral är en självklarhet. Att verka mot fusk, dopning, en osund ekonomi, mot mobbning, trakasserier och våld, såväl på som utanför idrottsarenan, är lika självklart.

Den som läser idrottssidorna i tidningarna, lyssnar på radio eller ser på tv inser med lätthet att mycket återstår innan visionen är förverkligad. Men det är ett löfte från den svenska idrottsrörelsen att detta år vårt mål.

Med stöd av alla utövare, en idrottsengagerad allmänhet och av såväl politiken som media är vi övertygade om att vi kommer att nå det uppsatta målet. Får vi inte detta stöd kommer tyvärr målet inte att kunna förverkligas. Det hänger på oss alla hur framtiden för svensk idrott ska bli.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons