Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall: Våra utsläpp är ingen hemlighet

Svar till: Vårt okända klimatbrott.
Att Vattenfall äger kolkraftverk är ingen hemlighet.

Annons

Vi är i dag ett europeiskt energibolag och vi anpassar vår produktion efter de förutsättningar som råder och är politiskt beslutade på respektive marknad.

I Tyskland står kolkraften för 50 procent av elproduktionen. I Polen för över 90 procent. Danmark och många andra länder i Europa är också beroende av kolkraft. I Sverige ser förutsättningarna annorlunda ut. Vår elproduktion baseras i stort sett på vattenkraft och kärnkraft, energikällor med mycket låga koldioxidutsläpp.

Vattenfall jobbar för att vara ledandei omställningen av den europeiska energimarknaden. Kanske är det inte så många som vet att Vattenfall är en av Europas största aktörer inom vindkraft. Att vi ersätter kol med biomassa i kolkraftverken i Danmark. Eller att vi är pionjärer inom en teknik som reducerar koldioxidutsläpp från kolkraft med över 95 procent. Eller att vi satt målet att bli klimatneutrala 2050 och dessutom fått 50 andra energiföretag att anta samma mål?

Vi förstår att det kan verka motsägelsefullt att göra allt detta och samtidigt driva kolkraftverk. Men sanningen är vi måste göra både och. Som energibolag har vi

ansvar för att varje dag producera el och värme till våra kunder – samtidigt som vi forskar och investerar för att bidra till en framtida klimatanpassad energiförsörjning. Det kommer att ta tid, men våra tusentals anställda arbetar varje dag för att på ett konstruktivt sätt bidra till den viktiga och nödvändiga omställningen.

pressekreterare Vattenfall

Anna Lejestrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons