Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växla in på rätt spår, vänsterpartiet!

Annons

Det är glädjande att en vänsterpartist tar till orda vad gäller kollektivtrafikfrågor i Västerås och länet. Karin Thorborg, vänsterpartiets riksdagsledamot, skriver bland annat om minskade resurser till kollektivtrafiken. Detta är något vi i miljöpartiet varnat för i flera år och det har varit tyst i vänsterpartiet under det senaste året vad partiet vill med framför allt kollektivtrafiken i Västmanland.

Det är oroväckande att minskningar på kollektivtrafiken i Sverige har skett med uppåt 40 procent. Thorborg har helt rätt i sin analys att det är låginkomsttagare, barn, ungdomar, äldre och kvinnor som drabbas av höjda taxor i kollektivtrafiken. Detta gäller även färdtjänsttaxor!

Jag har sett på nära håll vad vänsterpartiet gör för till exempel västeråsarna. I Västerås höjde vänsterpartiet kollektivtrafiktaxorna för 2004 och nya höjningar väntas 2005. Försämringar har även skett för färdtjänstresenärer, med sämre tillgänglighet och höjda priser. I valet 2002 stoltserade vänsterpartiet med att busstaxorna skulle sänkas.

Ung vänster, som är partiets ungdomsförbund, har kampanjat för sänkta taxor under våren, utan resultat. Under hösten kommer beslut om kommunens kollektivtransportplan för år 2005. Där hoppas jag att vänsterpartiet inte ställer upp på höjda taxor och försämringar för västeråsarna.

Miljöpartiet har konsekvent förordat mer pengar till kollektivtrafiken i Västerås för åren 2003-2005, plus 15 miljoner för att sänka taxorna. Likaså har miljöpartiet i landstinget velat satsa 10 miljoner på kollektivtrafiken för 2005. Vi anser att trovärdigheten inte är stor när den ena handen tar bort resurser från kollektivtrafiken i Västmanland och den andra viftar med "Fritt fall i kollektivtrafiken", som vänsterpartiet kallar sin rapport om mer statlig styrning av samhällsbetalda resurser.

Varför medverkar inte vänsterpartiet i Västmanland och Västerås för att stärka kollektivtrafiken med resurser i budgetarbetet?

Jag tycker att vänsterpartiet även regionalt och lokalt skall ta till sig rapporten "Fritt fall" och verka lokalt för satsningar på kollektivtrafiken. Det är upp till bevis att växla in på rätt spår och göra något för västmanlänningarna och ge mer driftbidrag och sänka taxorna för kollektivtrafiken.

Detta är ett viktigt led i att satsa på att fler åker kollektivt i stället för med bil, för att minska miljöbelastningen i samhället.

ANDREAS PORSWALD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons