Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd för tankesmedja: Arbetsmarknaden behöver förändras

Annons

Mats Engström från Byggnads skriver att svensk arbetsmarknad börjar likna "vilda västern" (VLT den 1 mars). Han tycks vända sig mot EG-domstolens uttalande att svensk fackföreningsrörelse agerade felaktigt i Vaxholmskonflikten. Han går så långt att han skriver: "De som firade efter G3-domen visade fingret åt alla som förvärvsarbetar."

Perspektivet tål att nyanseras. Vaxholmskonflikten handlade om att svenska fackföreningar genom blockad drev ett lettiskt

företag i konkurs, då de lettiska arbetarna hade lettiskt och inte svenskt kollektivavtal. De svenska fackföreningsmedlemmarna betedde sig främlingsfientligt och skrek att de lettiska arbetarna borde åka hem.

Att stämningen var fientlig råder det ingen tvekan om. Bygg-Ettans ordförande Torgny Johansson sade så här i Svenska Dagbladet: "Det är klart som fasen att den var aggressiv. Om det är ett gäng svartfötter som går ut på bygget och inte bryr sig om vår blockad, då ska de också få veta att de är ett gäng svartfötter."

Det är svårt att hävda att svensk fackföreningsrörelse agerade i arbetarnas intressen. Istället sattes fackföreningarnas egenintresse att dominera svensk arbetsmarknad i fokus.

Det är viktigt att vara medveten om att det finns en rad problem förknippade med rigida arbetsmarknader, inte minst rörande utestängning av marginaliserade grupper av såsom

invandrare och ungdomar. Detta har uppmärksammats av Nobelpristagaren James Heckman men berörs även i boken Effekter av anställningsskydd - vad säger forskningen? som nyligen utkommit.

Det finns goda skäl att eftersträva en förändring på svensk arbetsmarknad, där fackföreningarna möjlighet att genom angrepp sätta företag i konkurs begränsas. En sådan situation skulle inte bara underlätta för nyföretagande, utan även gynna svaga grupper som idag stängs ute från arbetsmarknaden.

Nima Sanandaji

vd, Tankesmedjan Captus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons