Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VD: Industrin behöver duktiga yrkesarbetare

Utbildningsminister Jan Björklund menade i samband med presentation av en kommande utredning att nedgången för gymnasiets tekniska yrkesprogram inte är något problem eftersom fler elever väljer det nya teknikprogrammet.

Annons
Svårt att anställa. Färre på tekniska yrkesprogram ger problem för industrin.foto: scanpix

Den uppfattningen delas inte av oss inom industrin. Både de högskoleförberedande och yrkesutbildningarna är en viktig del av landets kompetensförsörjning.

Det är bra att teknikprogrammet ökat i popularitet. Den nya möjligheten att läsa ett fjärde år för att få gymnasieingenjörsexamen är också positiv. Men än så länge finns denna möjlighet endast på försök på 20 orter i landet.

Teknikprogrammet tillgodoser inte industrins behov av specifika yrkeskunskaper. Det råder stor brist på ett flertal yrkesgrupper, framförallt mer avancerade yrkesarbetare så som CNC-operatörer, svetsare, automationstekniker, industrielektriker, drift- och underhållspersonal inom vår region. Det vill säga människor som både har teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Dessa kunskaper kan i dagsläget bara uppnås på tekniskt inriktade yrkesprogram.

Många svenska företag ligger i framkant i fråga om teknisk utveckling vilket kräver skickliga civilingenjörer men också skickliga yrkesarbetare med både praktiska och teoretiska kunskaper. Många industrijobb kräver kunskaper inom matematik, svenska och engelska utöver yrkeskompetensen.

Teoretiska kunskaper från gymnasiet ökar människors möjlighet till vidareutbildningar senare i livet, vilket är nödvändigt för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden.

För att öka attraktionskraften hos både de tekniska yrkesprogrammen och det teoretiska teknikprogrammet måste skola, arbetsliv och politik samverka i större utsträckning och med långsiktigt perspektiv.

Detta sker inom Teknikcollege, där utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå certifieras utifrån tio kriterier som parterna – arbetsgivare och fack – inom industrin gemensamt har tagit fram.

I dag finns det ett 130-tal Teknikcollegecertifierade utbildningsanordnare, med tillsammans cirka 10 000 elever, fördelade över i stort sett hela Sverige. Vi behöver många fler.

För många företag är kompetensförsörjningen det största enskilda hotet mot framtida expansion och utveckling. Om företagen inte kan få tag på arbetskraft med rätt kompetens tvingas de i värsta fall att flytta produktionen utomlands för att behålla sin konkurrenskraft.

Ökningen på teknikprogrammet kan inte kompensera för nedgången på de tekniska yrkesprogrammen. Utbildningarna kompletterar varandra och båda behövs för att säkerställa industrins kompetensförsörjning nu och i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons