Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem älskar moderaternas arbetsmarknadspolitik?

Annons

I en debattutmaning har socialdemokraterna utmanat moderaterna på en rad sakpolitiska områden. Anledningen till att det bara är moderaterna som fått utmaningen är att alla erfarenheter visar att det är deras politik som får det största genomslaget i en borgerlig regering. Därför anser vi att det är av stor vikt att det är just moderaterna som skall redovisa det politiska alternativet. Till de övriga borgerliga partiernas förtret har moderaterna tackat ja till utmaningen. Ett av alla sakpolitiska områden som skall debatteras är arbetsmarknadspolitiken.

De moderata förslagen till ny arbetsmarknadspolitik går i huvudsak ut på:

* Sänkt a-kassa till 65 procent.

* Bortre parentes i a-kassan efter 300 dagar - sedan socialbidrag.

* Sänkt sjukpenning till 65 procent.

* Sänkt förtidspension till 60 procent.

* Ytterligare karensdagar.

* Kraftiga försämringar i turordningsreglerna.

* Kraftigt försämrad rätt till sympatiåtgärder.

* Kraftigt försvagad strejk-rätt.

I moderaternas Sverige har vi alla anledning att vara oroliga, även vi som är friska och har jobb. Med otrygghetens politik behöver moderaterna inte längre prata om att försvaga facket och kollektivavtalen. Den försvagningen kommer att inträffa automatiskt.

Med låga ersättningar i arbetslöshetsförsäkringen kommer människor som är rädda att förlora jobbet inte längre att våga ställa krav. Med låga ersättningar tvingas arbetstagare att acceptera löner under kollektivavtalens nivå.

Moderaternas politik kommer att pressa människor att ta jobb under avtalsenlig lön, till dåliga villkor. Det leder till sänkta löner på stora delar av arbetsmarknaden. Därmed blir det mindre pengar till vår gemensamma välfärd. Kan vi inte hävda kollektivavtalen och konflikträtten får vi väldigt stora löneklyftor. Kollektivavtalen behövs för dem som inte av egen kraft får godtagbara villkor. Det gäller praktiskt taget alla löntagare. Det gäller i synnerhet löntagare på kvinnodominerade arbetsplatser och utlandsfödda som är särskilt utsatta på arbetsmarknaden. Därutöver riskerar unga tjejer och killar att möta arbetslivet med en försämrad arbetsrätt.

Socialdemokraterna har till skillnad från moderaterna uttalat stöd för fackföreningsrörelsens självklara rätt att få vidta stridsåtgärder för att behålla kollektivavtalen. Vi står även fast vid att ersättningsnivåer i sjukförsäkringen och a-kassan skall vara höga. För oss handlar det om trygghet för den enskilde individen när man är sjuk eller förlorat jobbet. Moderaterna säger att de älskar Sverige, men vem älskar deras sänkta a-kassa?

Lars Eriksson, ombudsman för socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons