Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem bestämmer vad som är demokrati?

Annons

Vi befinner oss mitt i en valrörelse och frågan är brännande aktuell. Av ordlistan framgår att demokrati betyder folkstyre. Så långt är de flesta överens. Men vad är folkstyre? Är det att var och en i största möjliga mån skall ha rätt att fatta egna beslut om allt det som berör oss i vår vardag? Det tycker vi. Eller är det att de i val tillsatta politikerna skall bestämma alltmer hur du och jag skall ha det i våra liv?

Det finns i årets riksdagsval ett parti som vill återföra beslutanderätten till den nivå där beslutet fattas bäst - inte sällan hos den enskilde individen, men det partiet tillåts inte att synas och höras.

Vi får enligt lag bilda parti och ställa upp i riksdagsval eftersom vi uppfyller vissa kriterier. Vi fick dessutom 14,5 procent av rösterna i EU-parlamentsvalet 2004 och blev tredje största parti då.

Vi får emellertid inte sätta upp en valstuga på Sigmatorget i Västerås där de etablerade partierna har sina valstugor. Det har det demokratiskt valda socialdemokratiska partiet i Västerås bestämt.

Vi får inte tillstånd att sätta upp valaffischer i Göteborg. Det har det demokratiskt valda socialdemokratiska partiet i Göteborg bestämt.

Vi får heller inte vara med på skolornas valdebatter i Värmland. Det har SSU bestämt.

Vi kan bara dra en slutsats av ovanstående: Det är socialdemokraterna som bestämmer vad som är demokrati. Men vänta lite! Har vi demokrati i Sverige då?

Mats Andersson

Junilistan Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons