Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem minns massakern i Rio Sumpul?

Annons

Jag kan inte låta bli att förvånas över debattartikeln med rubriken Kommunismens folkmord i VLT i måndags (1 november). Där hävdar skribenten Sven Martin att "det är på tiden att kommunismens folkmord tas upp till debatt". Har inte just Sovjetunionens brott, tillsammans med Hitlers folkmord, debatterats i årtionden? Vem känner inte till fångläger i Sibirien och invasionerna av Ungern och Tjeckoslovakien?

Vem känner inte till dissidenter från Östeuropa? Lech Walesa, Nobels fredspris 1983, Aleksandr Solzjenitsyn, Nobels litteraturpris 1970, Andrei Sakharov, Nobels fredspris 1975, Václav Havel eller Alexander Dubcek.

Men hur många vet vilka Diana Ortiz, Maureen Courtney eller Teresa Rosales var? (Amerikanska nunnor som torterades, våldtogs och mördades av de USA-stödda contrasterroristerna i Nicaragua.)

Vem minns João Goulart? President i Brasilien som störtades i en USA-stödd militärkupp 1964, en folkvald president som blev alltför obekväm för USA eftersom han försökte höja minimilönerna. Ett skurkaktigt tilltag som naturligtvis inte demokratins största försvarare kunde tillåta. Brasilien var en gång ett rikt land med goda framtidsutsikter men dessa krossades av imperialismen. Vi sitter hemma i sofforna och bekymrar oss över de miljontals hemlösa, föräldralösa barnen i Brasiliens storstäder, men hur många av oss ställer frågan: Varför är det så här?

Vem minns Oscar Arnulfo Romero, ärkebiskop i San Salvador? Eller hans vän, jesuitprästen Rutilio Grande? Båda mördades av USA-stödda terrororganisationer, de hade till och med den dåliga smaken att mörda Romero inne i en kyrka. Dessa män protesterade mot terrorn i El Salvador och fick betala priset. Vem minns massakern i Rio Sumpul, El Salvador, där hundratals människor dog?

Är mördade och fängslade människors öden i Östeuropa viktigare att debattera än folkmord och förföljelse i Sydamerika?

Sovjetunionen kanske gjorde fel när de lät dissidenterna leva? USA:s lakejer i Sydamerika mördade helt enkelt alla motståndare innan de kunde bli kända för omvärlden - förutom Salvador Allende och Che Guevara som hann leva litet för länge. Denna taktik har tydligen fungerat bra eftersom vi i Europa är så okunniga om vad som skett där.

Måste vi vara så styrda av den amerikanska synen på världen? Jag tycker det är dags att kasta skygglapparna och försöka se vad som verkligen händer i världen och inte bara låta oss bli styrda av privatägda medieföretags propaganda.

"Where all think alike, no one thinks very much." - Walter Lipman.

Till min häpnad läser jag dessutom i samma VLT insändaren med rubriken Vänstervridet att vara mörklagd, där skribenten LCH anklagar de vänstervridna 70-talisterna för ofoget att cykla utan cykellyse! Kommunister (som Ohly till exempel) är inte bara massmördare, de uppmanar även sina barn att cykla utan lyse! Jag vet inte vad som är värst!

Bengt Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons