Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska klippa folket i framtiden?

Annons

Vem som helst kan i princip söka jobb som frisör eller hyra stol och starta företag. Det betyder inte att alla har den kunskap som behövs för att göra ett bra jobb.

För att en person ska kunna utge sig för att ha en frisörutbildning ska han eller hon kunna visa upp ett gesällbrev. Det är den legitimation som visar att han eller hon har den mognad som yrket kräver. Gesällprovet är antaget i samarbete mellan Handelstjänstemannaförbundet och Sveriges Frisörföretagare.

De senaste åren har det poppat upp flera privata kortutbildningar, som påstår sig leda fram till gesäll. Det har skett delvis till följd av bristen på praktiska utbildningsplatser.

De informerar fel, vilket är oturligt för dem som söker till de kortare utbildningarna. Många är förtvivlade och känner sig lurade efteråt, när de tagit lån och betalat dyrt för en utbildning de sedan inte har nytta av.

Det är undantagslöst minst tre års utbildning som gäller för att bli behörig. De två vanligaste utbildningsvägarna är det gymnasiala programmet eller en lärlingsplats med handledare i salong.

Gymnasieutbildningen är förberedande och efter den behövs

1 500 timmars praktisk färdighetsträning i salong, för att få göra gesällprovet, bli godkänd och ansöka om gesällbrev.

Den som vill gå lärlingsvägen får teckna ett treårigt avtal med facket och en handledare som får ansvaret för utbildningen.

Fram till nu har det funnits en ettårig påbyggnadskurs som lett fram till gesällbrevet. Statistik från Frisörföretagarna visar att alla som gått den fått jobb direkt. Men till hösten försvinner påbyggnaden och det kommer ingen ersättare.

Det var tänkt att utbildningen skulle omvandlas till en kvalificerad yrkesutbildning, KY, men myndigheterna tog tillbaka pengarna. De behövdes på annat håll.

Majoriteten av befolkningen går regelbundet eller någon gång till en frisör. För kunden är det viktigt att kunna känna sig trygg, att den man sätter sitt hår i händerna på verkligen vet vad den gör, så att de går ut och är nöjda med resultatet.

Utan påbyggnadskursen har frisöreleverna svårt att få den praktiska utbildningsplats som behövs, därför att alltför få salonger har råd att ställa en betald utbildningsplats till förfogande.

Frisörföretagarna i Västmanland har 290 medlemmar. Av dessa är det bara 46 som har anställd personal, resten är soloföretagare.

Så länge praktiken är en del av en organiserad utbildning är det gratis för salongerna att ta emot en praktikant. Men när vi tar emot en lärling är vi tvungna att betala ut lön under hela perioden.

I Västmanlands län finns 16 platser på gymnasiets frisörprogram.

Varje år går 14 personer ut och tar examen.

Av dem får tio möjlighet att slutföra utbildningen med den praktiska delen.

Fyra når inte ända fram och det är fyra för mycket.

I hela Sverige finns 800 platser på gymnasieprogrammet, men bara 324 prövade för och fick gesällbrev 2004. Det är oroande siffror.

Vart tar alla frisörer som inte är färdigutbildade vägen? Dagens frisörer är dessutom framtidens handledare.

Vart är yrket på väg?

Sirpa Ström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons