Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem styr landstinget ? politikerna eller tjänstemännen?

Annons

Har läst delårsrapporten från psykiatridivisionen där man skriver att det planeras för en reduktion av tre vårdplatser inom den psykiatriska rehabiliteringsorganisationen i Sala till hösten. Sedan avvecklar man densamma till årsskiftet.

Jag var på studiebesök till denna vårdform i april tillsammans med partikollegor från kommun och landsting. Vi blev väl mottagna och fick en bra genomgång av verksamheten. Mellan 90 och 100 människor har på ett eller annat sätt stöd från dem.

Närheten är framgångsfaktorn för verksamheten. Om dessa människor behöver hjälp på natten så finns det möjlighet att bli mottagen där, då man inom sin budget har ordnat med dygnet-runt-bemanning. Detta gör att man slipper åka in till psykakuten vilket i sin tur minskar kostnaderna för landstinget. En plats på psykakuten kostar 3 600 kronor per dygn och på psykrehab 1600kronor.

Man "stämmer i bäcken" så att folk slipper bli mer sjuka än nödvändigt då man ser tecken på ohälsa tidigt eftersom man känner igen sina patienter.

Min fundering är om det är upp till tjänstemännen att bestämma om nedläggningar av väl fungerande verksamheter inom landstinget? Jag är av den uppfattningen att politikerna fattar sådana beslut och i sådant fall borde man kunna få besked från Glenn Andersson om det planeras för en stängning av psykrehab i Sala och om man då gjort en beräkning av kostnadsökningen för landstinget. Patienterna försvinner inte för att man lägger ned verksamhet.

Barbro Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons