Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar notan för färre arbetade timmar?

Annons

Nyligen tog Vänsterpartiet beslut om att driva frågan om förkortad arbetstid. Deras mål är att lagstifta om 30 timmars arbetsvecka, det vill säga sex timmars arbetsdag.

Detta skulle innebära enorma samhällskostnader med mindre resurser till skola, vård och omsorg både här i Västmanland och i landet i stort.

Att minska arbetstiden, som Vänsterpartiet föreslår, skulle i Västmanland län innebära att arbetstid motsvarande mer än 1 400 heltidstjänster i den kommunala skolan samt över 1 200 heltidstjänster inom vård och omsorg skulle försvinna.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha en generell arbetstidsförkortning. En sänkning av arbetstiden måste dock finansieras antingen genom sänkta löner, minskade resurser till välfärden eller kraftigt höjda skatter.

Om man vill ha en oförändrad nivå på offentligt finansierade välfärdstjänster skulle det krävas en mycket kraftig höjning av skattetrycket och att en betydligt större andel av de anställda jobbar i offentlig sektor. Högre skatter minskar motiven för att arbeta, vilket leder till lägre sysselsättning och på sikt högre arbetslöshet.

Vänsterpartiets kongressbeslut har stor betydelse för ett eventuellt samarbete mellan oppositionspartierna. Hur går Socialdemokraternas mål om fler arbetade timmar ihop med Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag om färre arbetade timmar?

Hur ska Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kunna ge gemensamma besked om de inte ens kan komma överens om något så grundläggande som om det behövs mer eller mindre arbete i Sverige?

Kostnaderna för att genomföra förkortad arbetstid är enorma – totalt 110 miljarder kronor enligt Vänsterpartiets egna beräkningar. I förlängningen betyder färre arbetade timmar kraftigt ökade kostnader för att finansiera skolan, sjukvården och omsorgen.

Det vore ekonomiskt ansvarslöst och skulle få förödande konsekvenser för svensk ekonomi och välstånd. Den rödgröna politiken glider allt mer isär Besked och inriktningar som spretar åt alla håll.

Mot Alliansens arbetslinje, där vi gemensamt fortsätter bygga ett starkt Sverige, står nu vänsteroppositionens ledighetslinje med färre arbetade timmar – vilket ger mindre resurser till välfärden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons