Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkligheten talar sitt tydliga språk

Vi har aldrig betvivlat eller ifrågasatt den kompetens och engagemang som finns hos stadens socialarbetare och tjänstemän men verkligheten talar sitt tydliga språk om att insatserna inte är tillräckliga eller gör avsedd effekt, skriver Jan Rejdnell, ledamot av Insamlingsstiftelsen för hemlösa i Västerås.

Annons

Enhetscheferna vid Västerås stad, Elisabeth Kantor och Brita Wallin, har reagerat på en artikel i VLT den 16 november, där Insamlingsstiftelsen för hemlösa arrangerade ett informationsmöte för valda kommunfullmäktigepolitiker om de hemlösas situation och dithörande drogproblematik. Kantors och Wallins debattartikel den 24 november går igenom den organisation som staden har för att möta såväl hemlöshet som drogproblematik.

Intrycket är att engagerade medborgare inte verkar förstå med vilken professionalitet och engagemang det sociala arbetet utförs av stadens socialsekreterare och tjänstemän. Vi aldrig betvivlat eller ifrågasatt den kompetens och engagemang som finns men verkligheten talar sitt tydliga språk om att insatserna inte är tillräckliga eller gör avsedd effekt.

Eftersom Insamlings- stiftelsen inte har några utredningsresurser likt sociala nämndernas staber bjöd vi in drogsamordnaren från Västerås stad till mötet. Likaså ansvariga för den öppna verksamheten som driver RIA. Det är dessa uppgifter som ligger till grund för artikeln

i VLT den 16 november. Det är med andra ord uppgifter från Västerås stad och verkligheten beskriven med hemlösa som det vittnas om.

Uppgifterna de tolv fullmäktigeledamöterna fick höra den kvällen gjorde sina påtagliga intryck. Föredragshållarna kunde berätta att 817 personer fanns registrerade som narkotikamissbrukare varav 200 ungdomar under 20 år. Att 10 procent av alla gymnasieungdomar i Västerås regelbundet använder knark. Omfattande illegal handel finns med framförallt amfetamin och tabletter typ subutex.

Det sistnämnda har tydligen enhetscheferna uppfattat som en slags kritik mot behandlingsprogram för tunga opiatberoende i Västerås. Så är inte alls fallet. Det vi berörde var att många missbrukare, däribland hemlösa, använder subutex tillsammans med andra preparat för att ¿kicka på¿. Socialstyrelsens riktlinjer vad gäller subutex: kan ges till opiatmissbrukare som använt heroin i minst två år och injicerat 6¿8 gånger per dag.

Subutex är ett evidensbaserat effektivt läkemedel, men i Sverige har förskrivningen, till skillnad från metadon, skett utan någon större kontroll. Det har medfört att subutex läckt ut på svarta marknaden.

I socialstyrelsens nya riktlinjer, som började gälla från januari 2005, stramades förskrivningen av subutex upp så att i stort sett endast psykiatriker får skriva ut läkemedlet. Enligt uppgift är det väldigt få som är beroende av heroin i Västerås och alltså inte uppfyller kraven från Socialstyrelsen att få subutex.

Ändå finns subutex i rikliga mängder i Västerås. En tablett betingar idag ett värde av 250 kronor på den svarta marknaden. Om det inte gick att ¿kicka på¿ med detta preparat borde den inte finnas en handel av detta på svarta marknaden.

Visst finns skyddslagar för unga och stipulerade boendekedjor för hemlösa. Ändå finns det unga människor som knarkar och antalet hemlösa ökar. Det är bra med goda ambitioner från våra tjänstemän men ingen kan undgå det ökade antalet hemlösa och drogberoende i city. Antalet tvångsomhändertaganden av unga ökar dramatiskt i Västerås. Antalet domar är dubbelt så många under innevarande år än under hela 2005. Förutom alla mänskliga tragedier detta medför så gräver det stora hål i kommunens budget.

I år är budgetavvikelsen hittills tio miljoner kronor. Samtidigt minskar antalet domar om tvångsomhändertaganden för vuxna med endast fyra lvm-domar i år. Vi tror inte dessa problem upphör vid 18 års ålder, snarare avsaknaden av tillräckliga resurser och effektivare insatser från samhällets sida.

Jan Rejdnell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons